Lagumdžija: Ako Komšić želi zaustaviti Čovića, Slavo Kukić je bolji kandidat

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Ako Komšić želi zaustaviti Čovića, Slavo Kukić je bolji kandidat
Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, objavio je na svom Facebook profilu status u kojem, između ostalog, odgovara na napade na njega.

Također, Lagumdžija se osvrće i na informacije o ujedinjenju SDP-a i DF-a.

"Protekla dva dana mi sa svih strana stižu upiti povodom ponovljenog, besprizornog,  napada lidera DFa na mene,  blaćenjima ljudi iz SDP-a bez valjanih argumenata, te njegovog prijedloga da se ubrzano  napravi Kongres ujedinjenja SDP i DF-a na kojem  bi se izabrao  „treći čovjek“, „novi predsjednik SDP-a“.  Sve to prate  pitanja o  konfuznim, zbunjujućim  i suprotstavljenim reakcijama  iz prvog ešalona SDP-a i  zajedno odvojenih „srodnih“ stranaka", napisao je Lagumdžija.

Lagumdžija je naveo kako se boji da će SDP u ogledalu  postati "PDS - Populističko  Demokratska Stranka“.

"Stranka u kojoj svako ima i iznosi  stav o svemu , i to šesto  o nevažnim stvarima,  uključujući  i o  onima o kojima nema pojma .  Problem nastaje kada stranka osim populističkih istupa slobodnih strijelaca  nema  i ne iznosi stav i plan  o onome što je važno .   A naročito ne o pitanjima o kojima  bi morala imati odgovoran i  stav i plan  - ali o tome se svakako slabo šta zna,  pošto  se praktično ne zna  ni ko šta zna,  a kamo li ko  je zadužen  za šta", ističe on.

Podvukao je da nema namjeru na lične i neutemeljene napade odgovarati.

"Sami napadi govore dovoljno o motivima i samom „napadaču“ koji time skreće pažnju sa pravih pitanja, aktivnosti i posljedica vezanih za  dugo očekivano,  a na žalost  neuspjelo, ujedinjenje građanskih snaga, koje je teško „ranjeno“ jednostranom kandidaturom lidera DF-a  i tako praktično eutanaziralo sporazum o ujedinjenju SDP-a i DF-a", rekao je on.

On smatra da je prijedlog o ubrzanom Kongresu ujedinjenja SDP-a i DF-a , sa „novim“ liderom  neprovodiv u ovim uslovima, ovako kratkom vremenu i postojećim procedurama.

"Ukoliko su iskrene namjere, može se  za mjesec dana organizirati Kongres ujedinjenja, po principu kako je to 2014. SDP uradio sa  USD-om i 2008 sa SDU-om. To bi značilo da se postojeće rukovodstvo SDP-a proširi za potreban broj čelnika DF-a,  pri čemu bi lider DF-a  mogao voditi Glavni Odbor (kao što smo to napravili Selim Bešlagić i ja  radi ujedinjenja tadašnje dvije velike stranke)  te  bi mogao biti i kandidat takvog SDP-a za člana predsjedništva BiH, ukoliko je to njegova „cijena“ o kojoj nema pregovora ,  a koju bi potvrdio Kongres ujedinjenja SDP-a.  Umjesto potrage za „trećim“ predsjednikom SDP-a treba se fokusirati, u ovoj fazi, na  „prvog“ člana Predsjedništva BiH u ime udruženog građanskog bloka. U čitav proces kandidiranja  za  Predsjedništvo  iz Federacije treba uključiti sve stranke izuzev vladajućih, SDA, HDZ-a i SBB-a, te doći do dva zajednička kandidata takve udržene alternative", kaže Lagumdžija.

On, također, smatra da bi bilo bolje da oba predsjednika podrže zajedničkog  ili nezavisnog kredibilnog kandidata ili  naprimjer Denisa Bećirevića ili Slavu Kukića, ovisno od zajedničke političke procjene koju bi ovjerili među članovima i simpatizerima građanske opcije.

"Ukoliko je Komšiću stvarni cilj zaustavljanje Čovića onda bi zajednička podrška dr. Kukiću iza koje bi stao i lider DF-a garantirala bolji rezultat od onoga koji bi napravio bilo ko kao kandidat jedne stranke uključujući i lidera DFa. Dr Kukićeva zajednička kandidatura,  u saradnji sa neHDZ hrvatskim strankama, otvara mogućnost da se napravi iskorak i prema Čovićevim „Hercegovcima i njegovim  u inat Komšiću glasačima“.

On, ipak, kao bolju opciju, ne smatrajući da je ona i jedina,  navodi kandidaturu Bećirevića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije