Kupuju službenu limuzinu, cijena bez PDV-a skoro 60.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Kupuju službenu limuzinu, cijena bez PDV-a skoro 60.000 KM
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) kupuje novu limuzinu, vozilo za službene potrebe u vrijednosti od 59.829 KM bez PDV-a, što ovu kupovinu, prema podacima Baze službenih automobila, čini trećom najskupljom nabavkom službenog putničkog vozila od početka godine.

Zavod traži "limuzinu" proizvedenu 2021. godine, crne metalik boje sa dizel-motorom, a od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje komande na volanu za upravljanje mobilnim telefonom i bežično punjenje telefona.

Alenka Ban iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je stručna služba Zavoda napravila analizu stanja svih službenih vozila ove institucije i utvrdila da su četiri vozila, od njih šest kojima Zavod raspolaže, u djelimičnom ili potpunom kvaru, pa su iz tog razloga donijeli odluku o obnavljanju voznog parka.

“Posljednjom analizom interne revizije utvrđeno je kako se više od 30 posto svih troškova službenih vozila odnosi na troškove popravke i održavanja, te kako su ulaganja u osnovna sredstva čija je vrijednost nula KM ulaganja koja ni u kojem slučaju nisu opravdana ulaganja”, kaže Ban.

Ali Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) kaže kako je očekivao da će institucije tokom pandemije tražiti jeftinije aute sa slabijim karakteristikama.

“Malo je neodgovorno da oni nabavljaju tako skupe automobile, a mogu sigurno da za duplo manje novaca kupe pojednako dobar automobil koji će jako dobro da služi, pogotovo sad kad vidimo da bi zavodi zdravstvenih osiguranja, ministarstva zdravlja i institucije trebalo da se fokusiraju na zdravlje građana, nabavku vakcina i borbu protiv pandemije”, naglašava Ožegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije