Zabrinjavajući podaci u Sarajevu: Dvije osobe preminule, pet na respiratoru

1
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući podaci u Sarajevu: Dvije osobe preminule, pet na respiratoru
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 173 nova slučaja zaraze koronavirusom (jučer 198), nakon laboratorijskog testiranja 1.248 uzoraka. U istom periodu oporavile su se 163 osobe.

Dvije osobe su, nažalost, preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 148 pacijenata, od kojih su 139 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 18,92 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 75 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 73. Na respiratoru je pet osoba, dok ih je 10 na neinvazivnoj ventilaciji. Kiseoničku potporu disanju koristi 12 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.538 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.569 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 64.906 osoba zaraženih koronavirusom, te 61.857 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 173, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 254", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 204 pacijenta, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 975 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 498 poziva, a obavljeno je i 206 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS, aplicirano je ukupno 528 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije