Vapaj bh. doktora zbog COVID-a: Nalazimo se između čekića i nakovanja...

2
Radiosarajevo.ba
Vapaj bh. doktora zbog COVID-a: Nalazimo se između čekića i nakovanja...
Foto: Opća bolnica / Na hospitalizaciju u COVID odjel jučer primljeno 69 pacijenata

Osim značajnog priliva COVID pacijenata, za čije se živote bore na sve moguće načine, ljekari i medicinske sestre suočavaju se i s velikim pritiskom javnosti, odnosno sumnjama da svoj posao ne rade onako kako bi trebalo.

To za Srpskainfo kaže načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, profesor dr Peđa Kovačević, naglasivši da su se, u ovom pogledu, zdravstveni radnici našli između čekića i nakovanja.

"S jedne strane, imamo ogroman priliv pacijenata, koji neprestano stižu i stalno traže životnu podršku, dok mi radimo sve da spasemo svaki život. To je mnogo komplikovano, jer pokrivamo banjalučku regiju, ali nam dolaze i pacijenti iz cijele RS. Sad imamo i zahtjeve iz bolnica u FBiH da se životno ugroženi COVID pacijenti premještaju kod nas, s obzirom na to da mi imamo veno-vensku ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju. S druge strane je strašan pritisak javnosti, u vezi s tim kako liječimo pacijente, čime ih liječimo, da li zbilja radimo kako treba, zašto je u zdravstvenim ustanovama visoka smrtnost od COVID-a", ističe Kovačević.

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje kod zdravstvenih radnika dovodi do psihofizičke i emocionalne iscrpljenosti.

"Neprestano smo izloženi stresu i pritisku. S jedne strane, pacijenti zahtijevaju konstantnu pomoć i 24-satnu brigu i njegu, dok je, s druge strane, pritisak javnosti enorman. Veliki pritisak stvara nam i činjenica da je jako mali procenat vakcinisanih. Prije nego što smo dobili vakcine, problem je bio zašto ih nema. Sada kad ih imamo, problem je što ogroman procenat opšte populacije ne želi da se vakciniše", kaže Kovačević za Srpskainfo.

Naglašava da građani, u pravcu smanjenja smrtnosti i broja životno ugroženih pacijenata, treba više da poštuju protivepidemijske mjere i da se vakcinišu u što većem procentu.

"Kad je riječ o preživljavanju COVID pacijenata, imamo izuzetno dobre rezultate. Jedino smo mjesto u BiH gdje postoji ovoliki nivo životne podrške i ovakva kadrovska struktura. Zato je, možda, nezahvalno da se poredimo sa centrima koji to nemaju. S druge strane, UKC RS u ukupnoj smrtnosti od COVID-a participira sa samo 30 posto, dok ostalo otpada na druge bolnice. U pogledu smrtnosti na nivou BiH, naša zdravstvena ustanova participira sa 12-13 posto, što je dobro", ističe Kovačević.

Prema njegovim riječima, u Klinici intenzivne medicine u ovom talasu je preživjelo 50 posto pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije