Kroz tunel Crnaja od danas u dvije trake: Prva faza radova na rekonstrukciji je završena

1
Radiosarajevo.ba
Kroz tunel Crnaja od danas u dvije trake: Prva faza radova na rekonstrukciji je završena
Foto: ATV / Ilustracija/Tunel Crnaja

Prva faza radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnom putu M17 između Konjica i Jablanice je završena.

To znači da će biti omogućeno dvosmjerno saobraćanje kroz ovaj tunel, danas u 12 sati u periodu od 5 do 20 sati, potvrđeno je iz JP Ceste Federacije BiH.

Kako su istaknuli, od 25. juna do 1. septembra od 5 do 20 sati promet će se odvijati bez zastoja u oba smjera, te se u ovom vremenskom periodu radovi neće izvoditi. U periodu od 20 do 5 sati izvođač će uspostaviti odvijanje prometa jednom trakom uz upotrebu semafora naizmjeničnim propuštanjem.

"Izvođači radova su nas uvjerili da do kraja lipnja, uz sadašnji naizmjenični režim prometa kroz tunel, mogu završiti betoniranje podnožnog svoda, gdje se zbog loših geoloških uvjeta u srednjem dijelu tunela moralo raditi dodatno ojačanje sa mikrosipovima što je uticalo na prolongiranje završetka ove faze rada. S druge strane, od 1. srpnja pustit ćemo potpuno, znači dvosmerno, promet kroz tunel svakog dana od pet do 20 sati, čime će se spriječiti zadržavanje i zastoji pred tunelom, ne samo u ključnim mjesecima turističke sezone, kada se i očekuje najveći promet na ovoj magistralnoj cesti, već i nakon tog perioda", rekao je ranije direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić. 

Tunej Crnaja - undefined

Foto: BHRT: Tunej Crnaja

Od 1. jula, samo u razdoblju od 20 sati navečer do pet ujutro, saobraćaj bi se kroz tunel odvijao jednom trakom naizmjenično, kako si se izvodili preostali radovi na rekonstrukciji tunela.

Ovakav, brži režim saobraćaja kroz tunel zadržao bi se sve do završetka radova, odnosno do izgradnje kratkih mostova prije tunela sa obje strane.

"Smatramo da je ovo dobra informacija za sve koji koriste ovaj putni pravac, jer znači da nakon 30. lipnja više uopće neće biti ograničenja prometa u dnevnim satima. Prv

obitno je bilo planirano da se naizmjenični režim prometa vrati nakon ljetnih mjeseci. Produžetkom trenutnih radova do kraja lipnja, omogućit ćemo nesmetan promet i u ostatku perioda do završetka rekonstrukcije tunela", izjavio je nedavno Pravdić.

Radovi na tunelu Crnaja trebali bi biti završeni u junu 2022. godine.

Radovi u tunelu Jasen - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Radovi u tunelu Jasen

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije