Krnjić: Vojislav Šešelj odustao od invalidske penzije u BiH

Radiosarajevo.ba
Krnjić: Vojislav Šešelj odustao od invalidske penzije u BiH
Foto: EPA-EFE / Vojislav Šešelj
Direktor Federalnog zavoda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Zijad Krnjić potvrdio je da je lider srpskih radikala i narodni poslanik Skupštine Srbije odustao je od penzije u Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

Četnički vojvoda Vojislav Šešelj je, podsjetimo, invalidsku penziju u BiH, tačnije od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zatražio još 2014. godine na osnovu radnog staža na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, s kojeg je izbačen upravo zbog nacionalizma.

"Nismo mu, naravno, nikada dali penziju. Mi njegove nalaze nismo prihvatili, poslali smo stvar na sud... A on je u međuvremenu odustao od penzije", kazao je Krnjić za Radiosarajevo.ba.

Navodnu Šešeljevu invalidnost prve kategorije utvrdila je beogradska ljekarska komisija još dok je on bio u Hagu. Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH tada je prihvatio vještačenje iz Srbije, iako u njemu nisu učestvovali. Zavod PIO je osporio takve nalaze, a Krnjić je tada poručio da neće dozvoliti da Šešelju bude dodijeljena penzija.

U međuvremenu Šešelj je u Srbiji sam sebe prijavio da bez osnova prima invalidsku penziju jer "više nije radno potpuno nesposoban, kako je to 2012.  utvrdila komisija za Ministarstva zdravlja Srbije". Te godine je petero ljekara, kako je govorio Šešelj, utvrdilo da je 100 posto invalid i proglasilo ga invalidskim penzionerom. No, kako on tvrdi, sada to nije slučaj.

U međuvremenu, nakon izbora u Skupštinu Srbije, prima i poslaničku platu. Pa su mediji u susjedstvu tvrdili da prima i platu i invalidsku penziju. Prema njima, Šešelj je "neobičan slučaj" jer ga država Srbija registrira i kao potpunog invalida, ali i kao radno sposobnog narodnog poslanika.

Nedavno je u Hagu pred Žalbenim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove održana sjednica po žalbi Haškog tužilaštva, na oslobađajuću presudu predsjedniku Srpske radikalne stranke. Tužilaštvo traži da žalbeno vijeće preinači prvostepenu oslobađajuću presudu, Šešelja proglasi krivim za sve tačke optužnice i kazni ga, ili da obnove suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije