Bivši radnici Hidrogradnje štrajkuju glađu zbog dugovanja koja im nisu izmirena

Radiosarajevo.ba
Bivši radnici Hidrogradnje štrajkuju glađu zbog dugovanja koja im nisu izmirena
Bivši radnici Hidrogradnje počeli su štrajk glađu, nakon što stečajni upravnik, s kojim su se sastali u prostorijama ovog preduzeća u stečaju, nije dao obećanje da će ispuniti njihove zahtjeve.

Osim stupanja u štrajk glađu, radnici su rekli da će blokirati i prostore podružnice Hidrogradnje u stečaju – Sigma u Butmiru, gdje se sada i nalaze, nakon kratkotrajne blokade saobraćajnice prema Ilidži.

Tokom blokade saobraćajnice, predstavnici bivših radnika Hidrogradnje razgovarali su s pripadnicima policije koji su bili prisutni na mjestu blokade.

Obespravljeni radnici će biti u štrajku glađu dok im se ne obrati resorni ministar Nermin Džindić ili neko drugi nadležan iz Vlade Federacije BiH.

Početku štrajka glađu, blokadi saobraćajnice i blokadi prostorija podružnice HidrogradnjeSigma prethodio je sastanak predstavnika bivših radnika Hidrogradnje sa stečajnim upravnikom o ispunjavanju njihovih zahtjeva – isplati osam plata i otpremnina, prenosi BHRT.

Taj sastanak okončan je nepovoljno za bivše radnike, jer im je stečajni upravnik rekao da se dogovore s Vladom Federacije BiH o tome da li će im Vlada biti garant za dizanje kredita. 

Vlada Federacije obavezala se jutros da će osigurati novac za uvezivanje radnog staža bivšim radnicima Hidrogradnje, saopćeno je nakon sastanka predstavnika radnika ovog preduzeća u stečaju i savjetnika premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Kako se radi o 270 radnika koji su stekli uvjete za penziju, uplate za doprinose bit će selektivne.

Podsjećamo, obespravljeni radnici više puta su protestirali pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu.

Tokom protesta pred federalnom Vladom bivši radnici Hidrogradnje rekli su da je Vlada 30. septembra donijela odluku da njihovo preduzeće ide u stečaj i da je 600 radnika poslala na biro za nezaposlene. Od tada do danas nismo dobili nijedan fening, rekli su tada radnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije