U FBiH 27 novozaraženih, odgovorili na dileme o preminuloj ženi u Mostaru

Radiosarajevo.ba
U FBiH 27 novozaraženih, odgovorili na dileme o preminuloj ženi u Mostaru
Foto: Fena/Arhiv / Goran Čerkez

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 1.030 uzoraka i potvrđeno novih 27 zaraženih novim sojem koronavirusa, kazao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

Do sada je u FBiH zaraženo 918 građana, i dalje najviše u HNK - 261, ZDK - 180, te KS - 115.

Trenutno je hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih 4 na respiratoru.

Čerkez je kazao da su u FBiH zabilježena 33 smrtna slučaja.

Na nedoumicu koja se jučer pojavila nakon što je preminula pacijentica u Mostaru, kojoj su čak 4 puta nalazi bili negativni na COVID-19 i koja nije zavedena među preminulim od koronavirusa, odgovorio je  Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

"Zahvaljujući našoj web platformi, svi se podaci objavljuju u realnom vremenu. Pojašnjenje o sistemu nadzora: u BiH se služimo definicijama slučaja pa razlikujemo sumnjive, vjerovatne i potvrđene slučaje. Potvrđeni su oni kojim je laboratorijski utvrđen virus. Takvi slučajevi koji nisu potvrđeni klasificiraju se kao vjerovatni i zato se ne nalazi u bazi koju vodimo.

PCR je zlatni standard i dijagnostici, ali ima slučaja da test bude negativan nekoliko testiranja", rekao je Musa.

Čerkez je ponovo pozvao građane, uoči prvomajskih praznika, da se pridržavaju mjera socijalne distance i nošenja maski.

"Molim građane da se držimo pravila, da pokušamo da ovaj produženi vikend ostane bez većih posljedica", pozvao je Čerkez.

Govorio je i o funkcionisanju zdravstvene zaštite s obzirom na smanjen priliv sredstava u fond.

"Svi smo svjesni da se nalazimo i u fazi ekonomske krize. To dovodi do smanjenja priliva u zdravstvene fondove. I odrazit će se na funkcionisanje zdravstvenog sistema. Prava stanovnika na zdravstvenu zaštitu morat će se korigovati u skladu sa sredstvima. Vrijeme je analiza i kada dođemo do aktivnosti na ovom pitanju, kolege iz Fonda zdravstvenog osiguranja će više detalja moći dati", rekao je Čerkez.

Musa je podsjetio i da se posljednja sedmica aprila obilježava kao sedmica imunizacije, da se u FBiH cijepi protiv 10 zaraznih bolesti, te je istakao da je važno da se ovaj program održi i u ovim kriznim vremenima izazvanim pandemijom koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije