Mandić o tužbama zbog prinudne izolacije, ali i problemu s nabavkom lijekova

Radiosarajevo.ba
Mandić o tužbama zbog prinudne izolacije, ali i problemu s nabavkom lijekova
Foto: Anadolija / Vjekoslav Mandić

U protekla 24 sata testirana su 634 uzorka, te je utvrđeno da je 11 osoba pozitivno na COVID-19, izvijestio je danas Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Do sada je u FBiH testirano 11.196 uzoraka, a na COVID-19 je pozitivno 770 naših sugrađana.

Hospitalizirana su 63 pacijenta, od kojih je 15 na respiratoru.

S današnjim danom, oporavljeno 143 pacijenta i očekuje se rast tog broja.

Ministar Mandić je odgovarao i na pitanja o tužbama građana zbog držanja u prinudnoj izolaciji više od 14 dana, ali i o problemima s nabavkom lijekova.

"Naravno da će advokati prihvatiti da podižu tužbe. Ali postoji jaka zakonska odredba u Zakonu o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti i ne vidim jakog razloga da se dižu tužbe, ali bože moj. Prava pojedinca ne smiju ugrožavati prava cijele zajednice", poručio je Mandić.

Ipak, dodao je, da ne može negirati šum da u komunikaciji nema nekih teškoća. Ponovio je na preporuku da ljudi budu u karantinu 14 dana, i budu testirani, i ako su negativni da idu kući.

"Ako svako odgovorno radi ono što mu je zadatak, ne vidim razloga da postoje problemi i komunikaciji", dodao je Mandić.

Na pitanje o djeci s poteškoćama u razvoju, problemima s nabavkom epileptika i najavi jednog udruženja da će morati krenuti u ilegalnu nabavku, Mandić je kazao da ova kategorija nije zaboravljena. Ali...

"Mi imamo problem jer zemlje EU, Njemačka u ovom slučaju, je zabranila izvoz lijekova, tako da imamo strašan problem u nabavci tog lijeka. Sve ćemo učiniti da do lijeka dođe, ali shvatite da nije lako doći do njega kada neko zatvori tržište. Mislim da je u toku njegova nabavka. A i ranije sam rekao, kada su uopće u pitanju lijekovi, da ćemo učiniti sve ako su moguće interventne nabavke", kazo je Mandić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije