Krizni štab: U HNK 20 rješenja o samoizolaciji

Radiosarajevo.ba
Krizni štab: U HNK 20 rješenja o samoizolaciji
Foto: Vlada HNK / Sa sastanka Kriznog štaba

Zaraženih: 92.312
Umrlih: 3.131
Oporavljenih: 48.190

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zadužen za preduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa u HNK održao je danas sastanak.

Na njemu je, uz ostalo, istaknuto kako je jučer u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar primljen jedan bolesnik s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus. Urađeno je specifično testiranje na virus COVID-19, te je danas dobiven negativan nalaz. Takođe, istaknuto je kako je do sada izdano 20 rješenja o samoizolaciji na području HNK.

Članovi Kriznog štaba održali su i sastanak s direktorima i predstavnicima domova zdravlja u HNK koji su dobili smjernice o daljem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

Na sastanku je pojašnjeno kako se osobe s mjestom prebivališta u HNK, koje su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, odnosno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju telefonski javiti svom porodičnom doktoru od kojega će dobiti dalje upute. Na poseban način istaknuto je kako osobe u samoizolaciji, koje su u radnom odnosu, bez poštivanja procedure dobivene od porodičnog doktora, neće moći ostvariti pravo na bolovanje, saopćeno je iz Vlade HNK,

Osobe koje nemaju prebivalište, a nalaze se u HNK te su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja,  bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju se telefonski javiti Zavodu za javno zdravstvo HNK radi savjetovanja o daljem postupanju, te ostati u kućnoj samoizolaciji.

Od ponedjeljka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti na: 036/551-478. Van radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije