Krizni štab KS o otvaranju izolatorija na Bjelavama i epidemiološkoj situaciji

Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS o otvaranju izolatorija na Bjelavama i epidemiološkoj situaciji
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Opća bolnica

Izet Smajić inspektor KUIP-a na press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo kazao je da je naredba štabova da se svakodnevno kontroliše provođenje naredbi.

U slučaju da neko ne poštuje rješenja službenici MUP-a KS dostavljaju izvještaje inspekcijama, do sada su pokrenuta 23 postupka protiv osoba koje su prekršile ove odredbe.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije kantonalni inspektori su počeli djelovati represivno i pojačali su rad na terenu.

"Sva su očekivanja usmjerena prema inspekciji i policiji, te moramo zamoliti sve građane da poštuju propisane odredbe"; kazao je Smajić.

Kemal Beganović član Kriznog Štaba Minisitarstva zdravstva KS na pitanje novinara o početku rada izolatorija na Bjelavama kazao je da je objekat spreman, te da je donesena potrebna oprema i sve ostalo, a  u funkciji će biti kada se donesu sve neophodne odluke za funkcionisanje izolatorija i istaknuo je da se nada da će i te odluke biti u toku dana.

"Izolatorij ima do 100 mjesta, pet odjela po 20 pacijenata. O jednom odjelu će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dviej medicinske sestre. Angažirano će biti osoblje iz javnih ustanova, a po potrebi i iz privatnih", rekao je Beganović.

On je istaknuo da sistem funkcioniše u svom punom kapacitetu, a da zdravstveni sistem funkcioniše pod vrlo otežanim okolnostima, ali je odgovorio svim izazovima.

Na pitanje Radiosarajevo.ba  o tome da li Krizni štab ima podatke koliki je broj R - reprodukcijski broj Beganović je kazao:

"Reprodukcijski broj govori o tome koliko će trenutni broj zaraženih zaraziti novih osoba, ako je veći od 1 to znači da će zaraziti više osoba, ako je ispod 1 bit će u regresiji. Trenutno je ispod jedan, što znači da će postojeći broj zaraženih zaraziti manji broj osoba. Postoji blago poboljšanje, očekujemo da je ovaj pik u opadanju".

"Poduzet ćemo se mjere koje budu u našoj nadležnost. Teško je bilo šta prejudicirati", poručio je Beganović na pitanje našeg portala o uvođenju novih mjera.

Draško Jeličić minisitar privrede KS je na današnjoj press konferenciji istaknuo da je nakon usvojenog rebalansa budžeta izvršena uplata dijela plata za april i mjesec maj.

"Liste koje su objavljene na web stranici ministarstva, to su liste svih privrednih koji su zadovoljili sve uslove, ali i onih koji nisu zadovoljili uslove. Svako ko misli da je oštećen u nekoj stavci ima pravo da reaguje", kazao je Jeličić.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić će ostati u bolnici još dan ili dva zbog daljih pretraga, a kako su kazali na press konferenciji ne prima nikakvu terapiju i osjeća se dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije