Krizni štab KS iznio nove podatke, odgovorili i o nabavci vakcina

0
Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS iznio nove podatke, odgovorili i o nabavci vakcina
Foto: Press služba KS / Kemal Beganović

Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo obratili su se javnosti i informirali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS.

Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS, kazao je da je u posljednja 24 sata obrađeno 412 testova, te su zabilježena 64 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Napomenuo je da je riječ o uzorcima prikupljenim od 18. do 20. decembra.

"Broj oporavljenih je i dalje veći od broja novozaraženih. U posljednja 24 sata oporavljene su 104 osobe", dodao je Beganović.

Nažalost, zabilježena su i četiri smrtna ishoda.

Trenutno su u KS hospitalizirana 242 pacijenta, od čega 182 na KCUS-u, gdje se na respiratoru nalazi šest pacijenata, dok je u Općoj bolnici Sarajevo hospitalizirano 60 pacijenata.

Od 30. januara do juče ukupno je u KS zaraženo 23.255 osoba, od čega ih je 21.037 izliječeno. Nažalost, 350 ljudi je preminulo usljed infekcije koronavirusom.

Beganović je uporedio podatke od prije mjesec dana, odnosno od 21. novembra, s ovim današnjim.

"Mi smo 21. novembra imali 384 novozaražena, a danas 64. Prije mjesec je bilo 4.937 aktivnih slučajeva zaraze nasrpam trenutnih 1.868", istakao je Beganović.

On je odgovorio i na pitanje kada se u Kantonu Sarajevo može očekivati vakcina protiv COVID-19.

"Naravno, u kontaktu smo s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva, ali sav proces nabavke, uvoza, registarcije lijekova obavlja Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, i ovo pitanje nije u našoj nadležnosti", rekao je Beganović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije