Krizni štab FBiH o novim mjerama, odlasku u školu i na fakultet, lijeku za koronu

5
N. Ka.
Krizni štab FBiH o novim mjerama, odlasku u školu i na fakultet, lijeku za koronu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sa konferencije za medije Kriznog štaba FBiH

U Sarajevu je održan nova konferencija za medije Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj se prvi obratio član Sanjin Musa.

"Od početka septembra pratimo intenziviraniju distribuciju oboljelih po dobnoj skupini. U 10. mjesecu školska djeca čine 10,2 posto od oboljelih, što je blagi porast. Zaraza se najviše širi među radno sposobnim stanovništvom", kazao je Musa.

On je kazao da je važno reći da stanovništvo mora poštovati propisane mjere, te da smo u jesen ušli s nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

"Svako od nas može doprinijeti, poštujući mjere, pranje ruku, nošenje maski, smanjiti socijalne kontakte" rekao je Musa.

Sa konferencije za medije Kriznog štaba FBiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa konferencije za medije Kriznog štaba FBiH

Goran Čerkez kazao je danas na press konferenciji da je situacija ozbiljna i da ulazimo u težak period koji će biti neizvjestan, ali takva situacija nije samo u našoj zemlji.

"Vrijeme je vrlo ozbiljno i predstoji nam jedna teška borba i nadam se da ćemo se izboriti", poručio je Čerkez.
On ističe da je svjestan da je ljudima teško, kako građanima tako i zdravstevnim radnicima i ostali koji se bore.
"Siguran sam da ćemo i u ovom trenutku pokazati empatiju prema ugroženim skupinama i našim najbližim. U velikoj je mjeri i do nas ishod ove situacije. Moramo se naoružati strpljenjem, očekujemo da će iduće godine dolaskom vakcine doći do poboljšanja situacije. Do tada moramo da vodimo računa i poštujemo mjere. Najvažnija je mjera koju moramo poštovati, je da ukoliko imamo bilo kakve simptome da ostanemo kućama i nazovemo ljekare, da ne dajemo sami sebi dijagnoze", kazao je Čerkez.
On ističe da mjere koje mi primjenjujemo primjenjuju se i u ostatku Europe, čak i dosta blaže mjere.
"U mnogima EU zemljama se uvodi i policijski sat, zatvaraju se objekti. Moramo biti svjesni da se moramo pridržavati mjera, jer u suprotnom ćemo doći u situaciju da nam zdravstevni sistem to ne može podnijeti", rekao je Čerkez.
Sa konferencije za medije Kriznog štaba FBiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa konferencije za medije Kriznog štaba FBiH

Što se tiče lijeka Remedsivir, Čerkez ističe da je Ministarstvo zdravstva sve uradilo i da je oktobar i novembar kada bi se lijek mogao očekivati.
"Najvjerovatnije da ćemo ići u kupovinu mjesec za mjesec. Ti lijekovi se daju širom svijeta u određenim kombinacijama, a za ovaj konkretno lijek daje se u teškoj i kritičnoj fazi. Ima određenih studija koje pokazuju da on daje efekte, a mi moramo sve uraditi da spasimo život, jer život je najdragocjenije nešto što imamo u ovom trenutku", rekao je Čerkez.
On je poručio da je situacija u školama još pod kontrolom i ukoliko se situacija pogorša dodatno, može se preći na online nastavu, a što se tiče situacije s fakultetima, što se tiče Kriznog štaba FBiH, sigurno neće biti otvoreni.
"Dali smo mogućnost svakom kantonu da u skladu sa svojom situacijom promjene mjere", istaknuo je Čerkez.
Što se tiče mjera koje je donio Kanton Sarajevo, Čerkez je kazao da je potrebno da bude jasno ljudima da bez obzira koliki je prostor mora da bude definisana distanca.
"Mi kao stožeri donosimo mjere koje se tiču samo zdravlja, a ekonomske i druge - definiše Vlada FBIH", kazao je Čerkez.
Musa je istaknuo da ima još stvari koje ne znamo o ovom virusu - "ne znamo koji je udio aerosola u prijenosu virusa".
"Ono što znamo o COVID-u je njegov udio u prijenosu još nije poznato. Još imamo dosta stvari koje se moraju istražiti", poručio je Musa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije