! / Krizni štab FBiH odlučio o prisustvu navijača na utakmici Zmajeva i Sjeverne Irske

02. 10. 2020. u 12:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku da na utakmicu između Zmajeva i Sjeverne Irske mogu doći i navijači.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će na Grbavici u Sarajevu igrati utakmicu baraža za odlazak na Europsko prvenstvo protiv Sjeverne Irske.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH, istakao je da je jučer održan sastanak Kriznog štaba i mjere koje su bile na snazi su produžene.

"Novina su pozorišta i kina. Broj osoba koje mogu boraviti tu povećali s 50 na 70. Cijenili smo situaciju da se u sali sjedi s maskama, nema razgovora tokom predstave i može se reći da su uvjeti, mjere, dobre. 

Razgovarali smo i o izbornom precesu, o kampanjama političkih stranaka. Tu nema posebnih mjera. Pozvane su sve stranke da ne održavaju velike skupove, a ako se odluče na okupljanja, vrijediće sva pravila javnog okupljanja, odnosno 50 u zatvorenom, 100 na otvorenom", dodao je Čerkez.

Također, dato je mišljenje Fudbalskom savezu BiH za odigravanje utakmica uz prisustvo gledalaca.

"Takav meč je odigran u Budimpešti i na tom skupu je bilo omogućeno prisustvo 30 posto kapaciteta gledalaca. Dali smo saglasnost da se može odigrati jedna eksperimentalna utakmica s 15 posto kapaciteta. Obišli smo stadion i radiće se o oko 1.800 do 2.000 gledalaca na stadionu", istakao je Čerkez.

"To će biti dobar ekepriment. Pratićemo u narednih 15 dana rezultate pa ako bude sve pozitivno razgovarat ćemo o otvaranju stadiona s 15 posto kapaciteta za Premijer ligu itd. Vjerovatno ne samo za fudbal", dodao je Čerkez.

Inače, u protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1223 uzorka, od kojih je 161 pozitivan na SARS-CoV-2. Prijavljeno je sedam novih smrtnih slučajeva.

Sanjin Musa, član Kriznog štaba FBiH, kazao je da je u tri kantona incidenca preko 50 slučajeva na 100.000, i riječ je o HNK, ZHK i Livanjskom kantonu, i to pokazuje trend opadanja. 

"Zabilježen je blagi porast incidence u Posavskom i ZDK", dodao je Musa.

Podsjetio je da se virus prenosi kapljičnim putem, kontaktom i aerosolno.

"U prilog nam ne ide ova sezona koja dolazi. Važno je ograničiti kontakt gdje je prenos najvjerovatniji, a to su zatvoreni prostori, slabo provjetreni. 

Naše iskustvo govori, a i iskustvo drugih zemalja, da kada krene širenje najviše je među mlađom populacijom. A onda se širi dalje. I dovodi i do smrtnih ishoda", istakao je Musa.

Kazao je da se među građanima osjeća se zamor u pridržavanju mjera, ali da su one jako važne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)