Krizni štab FBiH: 10 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH: 10 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata
PrtScr / Goran Čerkez

Goran Čerkez pomoćnik federalnog minsitra za javno zdravlje kazao je da je u protekla 24 sata 10 novopozitvnih od 557 testiranih. 

"Ukupno je 938 sugrađana pozitivno je od 19 033 testirana. 39 pacijenata je na liječenju, dva su na respiratorima. Pozitivno je da je ukupni broj oporavljenih 426, a u protekla 24 sata je čak i41. Preminulo je 33 ljudi. Situacija je pod kontrolom, pratimo sve šta se dešava i sukaldno tome ćemo predlagati nove mjere", kazao je Čerkez.

Smrtnost u odnosu na broj oboljelih u FBiH je između 3-3,5 posto.

"Ne može se gledati samo kod nas smrtnost, mora se gledati šira slika. Kakva je smrtnost širom Europe. Mi imamo ovako mali procenat zato što smo uspjeli reagovati na prvi val. Napominjemo da epidemija još nije gotova i tek nam predstoji da vidimo kakva će biti situacija u oktobru", rekao je on.

Čerkez je na pitanje novinara o korištenju tableta Hidroksiklorikina koji je BiH dobila u donaciji kazao da ne postoji lijek koji je odobren niti za liječenje niti prevenciju ove bolesti.

"Stavovi su se kretali od toga da daju dobre rezutalte, od toga da može biti opasan. Svi lijekovi koji su do sada korišteni u liječenju COVID-19 su eksperimentalni, naravno uz saglasnost rodbine. Mi jesmo iskazali potrebu da je bolje imati ukoliko se pokažu pozitivni efekti, a da li će se on upotrebljavati, da li će ići eksperimentalno ili ne, o tom će odlučiti kliničari", zaključoi je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije