Krizni štab FBiH: 12 pozitivnih slučajeva u posljednja 24 sata

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH: 12 pozitivnih slučajeva u posljednja 24 sata
PrtScr / Sanjin Musa

Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Federacije BiH Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je da je u protekla 24 sata na području FBIH testirano 450 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na COVID-19.

"Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zeničko-Dobojskom, Zapadno Hercegovačkom i Hercegovačko-Neretvanskom kantonu. Do sada je testirano 18 400 uzoraka", rekao je Musa.

Tenutno su hospitalizirana 34 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima. Ukupno je oporavljeno 385 pacijenta. Preminule su 33 osobe.

"Mjere koje su potrebne da bi se smanjio rizik od širenja bolesti COVID-19. Potrebno je pratiti kontakte, raditi analize i testiranja. Također je vrlo važno i to je jedan od zaključaka, da je važna javno zdravstvena infrastrukutra i ona mora biti jačana i dalje. Vrlo su važne preventivne mjere u radnim uslovima i samo svjesnost o simptomima svakog građanina. Mjesta na kojima se treba voditi posebna kontrola u narednom periodu, to su zdravstvene ustanove i one ustanove koje se birnu o starijim. Potrebno je upravljati rizikom od uvoza novih slučajeva", zaključio je Musa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije