Krizni štab FBiH: Porast broja zaraženih od COVID-a, ali mjesta panici nema

0
S. G.
Krizni štab FBiH: Porast broja zaraženih od COVID-a, ali mjesta panici nema
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa konferencije za medije

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Prisutnim su se nakon njenog završetka obratili šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa, te Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba.

"U proteklih sedam dana na području Federacije BiH evidentirana su 372 nova slučaja zaraze. Broj hospitalizovanih osoba je 38, a prijavljen je i jedan smrtni slučaj. Nakon perioda zatišja, bilježimo jedan blag porast slučajeva u Evropi od sredine šestog mjeseca", istakao je Sanjin Musa.

Sa konferencije za medije - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sa konferencije za medije

Prema njegovim riječima, to je posljedica pojave podlinija Omikron varijante koronavirusa, za koje je karakteristično da pokazuju imunološki odmak od postojeće zaštite bilo da je u pitanju vakcinacija ili imunitet stečen nakon preboljevanja COVID-a.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba, Goran Čerkez, rekao je da 27 zemalja Europske unije bilježi rast broja slučajeva oko 40 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a da je smrtnost povećana za 2,1 posto, pri čemu se u 88,7 posto slučajeva radi o smrtnosti osoba iznad 65 godina starosti.

"Ono što je evidentno je brzo širenje, međutim kliničke slike su relativno blaže i u skladu s tim mi smo odlučili, na današnjem Kriznom štabu/stožeru da mjere koje postoje, a one se prvenstveno odnose na zdravstveni sektor, budu produžene za narednih 60 dana, s tim da ćemo mi nastaviti pratiti situaciju", kazao je Čerkez.

Apelovao je da se “ne širi panika tamo gdje je nema”, navodeći da pretpostavljaju da se neće vraćati u doba s početka virusa.

"Jedino što možemo preporučiti svakom stanovniku BiH koji je imunokompromitiran ili koji ima probleme hronične bolesti da primi četvrtu vakcinu po preporuci i da svi na neki način budemo odgovorni za svoje zdravlje", naglasio je Čerkez.

Naveo je da postoji preporuka za sve ranjive skupine da nose maske, naglašavajući da svi moraju biti odgovorni sami za sebe i za one koji ih okružuju.

"Mi ne mislimo da ćemo u ovom trenutku morati uvoditi bilo kakve mjere prosto iz razloga jer klinička slika nije takva kao što je bila na početku, niti sa deltom, niti sa prethodnim sojevima. Ovdje se radi o relativno blažim slikama", rekao je Čerkez koji je naglasio da na teritoriji BiH do sada nije zabilježen niti jedan slučaj majmunskih boginja.

"To je svakako dobra stvar. Ono što moram naglasiti je da smo se mi maksimalno spremili za sve scenarije novog virusa od pojave prvog evidentiranog slučaja u Evropi. Sigurno je da ništa nećemo prepustiti slučaju", dodao je.

Sa konferencije za medije - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sa konferencije za medije

Govoreći o procentu vakcinisanih Sanjin Musa je rekao da je kada su u pitanju vakcine koji su distribuisali potpuno vakcinisano oko 30 posto stanovništva.

"Prema nekim studijama koje smo radili, presječnim studijama, taj obuhvat se kreće i do 50 posto. Također, trećom dozom je vakcinisano sedam posto, a od maja 2022. godine na osnovu preporuke Stručnog zdravstvenog tijela za imunizaciju počela revakcinacija sa četvrtom dozom, i nekih pedesetak ljudi je primilo četvrtu dozu", kazao je Musa.

Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao da im je na raspolaganju 420.000 doza vakcina protiv COVID-19 na raspolaganju, a da je do sada otpisano oko 500.000 doza biće uništene u skladu sa zakonskom procedurom po uzoru na zemlje EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije