Krizni štab FBiH predložio produženje epidemioloških mjera

1
Fena
Krizni štab FBiH predložio produženje epidemioloških mjera
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana, saopćeno je iz iz tog ministarstva.

Prijedlog produženja mjera bit će dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 4,8 slučajeva/100.000 stanovnika.

Krizni štab FMZ procjenjuje da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka bez obzira na nisku incidencu jer postoji rizik od pojave novih sojeva SARS-CoV-2 (prije svih delta varijante), koji su već evidentirani u susjedstvu i značajno su prenosiviji od alfa soja koronavirusa.

Neophodno je zadržati aktuelne epidemiološke mjere radi prevencije i kontrole imajući u vidu i da je povećan broj ulazaka u zemlju tokom ljeta, da za ulazak u zemlju državljana BiH i susjednih zemalja nije potreban negativan test te uzimajući u obzir nepoštivanje mjera i nedovoljan nadzor nad njihovim provođenjem, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije