Krizni alarm u BiH: Rudnicima Boksita prijeti stečaj zbog duga od 3.000.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Krizni alarm u BiH: Rudnicima Boksita prijeti stečaj zbog duga od 3.000.000 KM
Foto: SDA / Ilustracija

Zbog duga od tri miliona KM, Rudnicima Boksita Široki Brijeg prijeti stečaj. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora su dali ostavke, a radnici su završili na Zavodu za zapošljavanje.

Firma Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg negativno posluje već godinama. Međutim niko ništa nije radio na tome da to spriječi, što je dovelo ovu firmu pred sami stečaj. Iz opozicije u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona isključivog krivca za ovakvo stanje u firmi vide, u prethodnoj upravi na čelu sa Stankom Ljubićem, koji je, tvrde, trenutno u Hrvatskoj.

Odgovornim smatraju i ministra privrede u ZHŽ Darija Sesara, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da će nova uprava riješiti probleme.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"Međutim nemoguće je riješiti postojeće probleme koji su nastali za vrijeme ministarstva gspodina Sesera u prijašnjoj vladi koji nije apsolutno ništa učinio, dakle njegova je odgvornost ovdje isključivo najveća budući da je on imao informacije šta se radi na koji se način i apsolutno nije ništa učinio da se takvo stanje prekine", izjavio je Tomislav Bandić, zastupnik HRS-a u Vladi ZHŽ

"Za takve stvari se treba snositi određena odgovorrnost ali naravno ja kao pojedinac ne mogu donijeti sud zna se da postoje nadležne institucije koje treba da urade svoja posao, ko je šta je i za šta je odgovoran", izjavila je Marija Lovrić, zastupnica HSP AS u Vladi ZHŽ.

"Vlada ZHŽ je u procesu imenovanja novog Upravnog vijeća kao i imenovanja nove uprave koja će pokušati spasiti Rudnike boksita. Ako to ne uspiju, Rudnici boksita idu u stečaj", kaže Predrag Čović, predsjednik Vlade jer ne vidi rješenje u koncesiji.

"I pokušaćemo naći rješenje da probamo u nekom razumnom roku napraviti jedan poslovni plan koji će dati, odnosno imati osnovni cilj da firma ispunio svoje osnovne obaveze prema radnicima, dobavljačima i prema državi, normalno da očekujemo pomoć i federalne vlade", rekao je Predrag Čović.

Proračun kantona nikada nije bio veći 156 miliona KM i iz tih sredstava se jednostavno moraju izdvojiti sredstva kako bi se pomoglo i kako bi preduzeće nastavilo raditi jer sigurno da može biti profitabilno", izjavio je Tomislav Bandić. 

Radnici, kojih je ukupno 32, nadaju se da će se čim prije vratiti na posao, no niko od njih nije htio stati pred kameru, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije