! / Krišto, Zvizdić i Radmanović pozvali Austriju da se intenzivira dijalog o BiH u EU

15. 04. 2021. u 20:12:00 Fena

Shares: 0

Predsjedavajuća i zamjenici predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović održali su danas online sastanak s predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Razgovarano je o širokom spektru tema, od procesa evropskih integracija BiH, bilateralne saradnje na političkom, interparlamentarnom i ekonomskom planu, do suočavanja s pandemijom koronavirusa i njenim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama.

Ističući činjenicu da Austrija, njene institucije i građani pružaju snažnu podršku procesu evropskih integracija regiona zapadnog Balkana, te posebno Bosni i Hercegovini, Sobotka je podvukao da će kroz različite političke, stručne i ekonomsko-investicione programe to biti i nastavljeno.

Sobotka je naglasio da će se Austrija u narednom periodu zalagati za intenziviranje dijaloga unutar institucija Evropske unije s ciljem snažnog podsticanja procesa proširenja i ubrzavanja procesa evropskih integracija za BiH i sve druge države zapadnog Balkana.

Zahvaljujući se na prijateljskoj podršci Austrije, članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH upoznali su Sobotku sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, ističući da se u ovom trenutku vode razgovori u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva u pravcu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda BiH, čiji bi uspjeh, kako su istakli, značajno relaksirao odnose u zemlji, te ubrzao proces provođenja reformi i evropski put BiH.

Naglašavajući činjenicu da proces pridruživanja EU predstavlja jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, kao i to da ogroman procenat građana podržava evropski put BiH, članovi Kolegija Predstavničkog doma pozvali su Austriju i druge države članice EU da snažno proklamiraju princip nepovredivosti granica u regionu, kao i da uvijek i u svakoj prilici jasno ističu i promoviraju evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Istakli su da bi dobijanje kandidatskog statusa u ovoj godini bila najbolja poruka za sve građane BiH, ali i priznanje kredibilnih napora institucija BiH za ispunjavanje većine prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU.

S tim u vezi, rečeno je kako će u PSBiH u narednom periodu biti usvojen Program integriranja, kao i niz reformskih zakona - Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i zakona kojima će biti reformirano pravosuđe.

Pozvali su Austriju i zemlje EU da nastave sa ulaganjima u izgradnju saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture u BiH, kao i da institucijama BiH nastave da pružaju stručnu i tehničku pomoć u procesu evropskih integracija i u provođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Izraženo je i očekivanje da će se institucije EU dodatno angažirati i na planu podrške institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kao i na planu borbe protiv pandemije i ublažavanja njenih zdravstvenih i ekonomskih posljedica.

Posebna tema razgovora bila je jačanje interparlamentarne saradnje, kroz različite programe obuke za službenike koji se provode u Parlamentu Austrije, te kroz tri Twinning projekta, u čijem provođenju Parlament Austrije učestvuje punih pet godina.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma obavijestili su Sobotku da su prihvatili poziv za učešće na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Interparlamentarne unije, čiji će domaćin, početkom septembra ove godine, biti Parlament Austrije.

Istovremeno, pozvali su predsjednika Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije da posjeti BiH, što je i prihvaćeno, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)