Krišto potvrđena za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, iznesene kritike zbog njenog ekspozea

0
Radiosarajevo.ba
Krišto potvrđena za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, iznesene kritike zbog njenog ekspozea
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici potvrdio imenovanje Borjane Krišto iz HDZ-a za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ovom potvrdom imenovanja Krišto stupa na dužnost predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Za su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 15, nije bilo suzdržanih. Da će biti protiv već su tokom sjednice najavili zastupnici SDA, DF-a, PDP-a, SDS-a. Podršku su dali predstavnici nove koalicije, zastupnici SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Osmorke".

Odluku o imenovanju Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara donijelo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 22. decembra glasovima Željke Cvijanović (SNSD), predsjedavajuće Predsjedništva BiH, i Denisa Bećirovića (SDP), člana Predsjedništva BiH. Protiv je bio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Počela je hitna sjednica u Parlamentu BiH, Borjana Krišto izlaže ekspoze

Počela je hitna sjednica u Parlamentu BiH, Borjana Krišto izlaže ekspoze

Krišto je prije glasanja podnijela ekspoze na koji su iznesene i određene kritike.

Branislav Borenović, zastupnik PDP, prokomentirao je ekspoze navodeći razloge zašto ne podržavaju imenovanje Krišto. Naveo je da je ekspoze jedno lagano političko štivo s dobro poznatim činjenicama o kojim smo mnogo puta slušali, ali da nedostaju dvije najvažnije riječi, a to su akcize i PDV (porez na dodanu vrijednost).

Borenović je dodao da su izmjene zakon o akcizama i o PDV-u dva najkonkretnija i najpotrebnija zakonska rješenja koja se tiču isključivo nadležnosti Vijeća ministara BiH. Radi se o izmjenama zakona kojim bi se privremeno ukinule akcize na naftu, te uvela nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, o kojima je bilo riječi u Parlamentu BiH, ali nije konačno usvojeno zbog HDZ-a i SNSD-a.

Kako je ko glasao
Foto: Twitter : Kako je ko glasao

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, kazao je da "ekspoze predstavlja političke stavove i prioritete predsjedavajuće".

"Kao predlagač zakona o ukidanju akciza ja bih se bavio i tom temom. Da je Borenović pravio ekspoze, recimo, ne bi bilo dijela koji se tiče NATO-a. Dakle svako ima svoje prioritete", rekao je Magazinović.

Na početku današnje hitne sjednice Predstavničkog doma, prije nego što je potvrda imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara bila na dnevnom redu, zakletvu zastupnice u novom mandatu ovog Doma položila je Ljubica Miljanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata). Ona je ovu dužnost prihvatila nakon što to nije učinio Radovan Višković, kandidat sa iste izborne liste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije