Počela je hitna sjednica u Parlamentu BiH, Borjana Krišto izlaže ekspoze

3
Radiosarajevo.ba
Počela je hitna sjednica u Parlamentu BiH, Borjana Krišto izlaže ekspoze
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto danas izlaže ekspoze

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za koju je jedina predložena tačka dnevnog reda potvrđivanje imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto. 

Nju je za tu poziciju predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

Prethodno je Predsjedništvo BiH s dva glasa "za" - Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) i Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) te jednim glasom protiv - Željko Komšić (Demokratska fronta) donijelo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Reisul-ulema Kavazović: Svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetlit će put ka boljoj budućnosti

Reisul-ulema Kavazović: Svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetlit će put ka boljoj budućnosti

Ta odluka dostavljena je potom Komisiji Predstavničkog doma za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja je većinom glasova dala preporuku za potvrđivanje Borjane Krišto za obavljanje dužnosti predsjedavajuće.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom.

Ako Dom ne potvrdi odluku, Predsjedništvo BiH je dužno u roku od osam dana da imenuje drugog predsjedavajućeg Vijeća i takvu odluku ponovno dostavi na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Ekspoze Borjane Krišto

Opsežan ekspoze podijeljen je u devet segmenata, od prioriteta u radu Vijeća ministara i donošenja niza novih zakona, izmjena raznih propisa koji bi trebali pogurati zemlju naprijed prema euroatlantskim integracijama do saradnje s drugim razinama vlasti, institucijama Europske unije, ali i susjednih zemalja.

Krišto je istakla važnost puta prema Europskoj uniji, ali i NATO-u.

Borjana Krišto prošla prvi korak prema imenovanju: Komisija joj postavila samo jedno pitanje

Borjana Krišto prošla prvi korak prema imenovanju: Komisija joj postavila samo jedno pitanje

Krišto je na početku izlaganja naglasila kako je saradnja na zdravim temeljima budućnost naše zemlje. Kazala je i kako je BiH njena domovina, te da je ponosna što je, kao žena, imenovana na ovu funkciju.

Zadaće novih vlasti posložene su kao svojevrsna agenda ispunjavanja prioriteta koje je naznačila Europska komisija kada je BiH prije nekoliko godina uvjetovala da napravi sljedeći korak kako bi dobila kandidacijski status. Iako ti prioriteti nisu ispunjeni, osim tek nekoliko njih, kao što je prvi - održavanje lokalnih izbora u Mostaru i izbor novoga Gradskog vijeća i gradske uprave, nije se puno odmaklo u proteklome sazivu koji je bio jedan od najneučinkovitijih u novijoj povijesti BiH.

Za razliku od prošloga saziva, gdje se politika debelo umiješala u njegov rad, novo Vijeće ministara trebalo bi biti mnogo učinkovitije.

Možda je ključna odrednica kako će stranke uključene oko strukture novih vlasti realizirati one projekte o kojima postoji saglasnost. To, međutim, ne znači da će se sa strane ostaviti teška politička pitanja u kojima više od desetljeća nema napretka, jer bez rješavanja svih tema nije moguće očekivati iskorak, a to je otvaranje pregovora o članstvu.

Uz izbore u Mostaru, vlasti će morati, ponajprije na razini Vijeća ministara, potaknuti kako bi konačno rezultate počeo davati Mehanizam koordinacije na svim razinama kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU. Dugi niz godina zakočen je rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje zbog pokušaja da BiH nametne EU pravila donošenja odluka unutar ovoga tijela.

Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto sa svojim timom radit će kako bi se poboljšao institucionalni okvir, uključujući i ustavni nivo, kako bi se osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim razinama vlasti, olakšalo da država brže preuzima pravnu stečevinu EU. Tu je i donošenje izmjena Zakona o VSTV-u, rješavanja pitanja stranih sudaca u Ustavnome sudu BiH te provedba njegovih odluka.

Posebnu ulogu Vijeće ministara imat će u jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Među zahtjevima EU je i jačanje medijskih sloboda i slobode izražavanja, zatim zaštita prava manjina te dovršiti bitne korake u reformi javne uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije