DF / Kratina: Utvrditi krivce za pogrešne odluke u ovim teškim danima

04. 04. 2020. u 21:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Opravdano je nezadovoljstvo opštinskih, gradskih i kantonalnih nivoa vlasti načinom raspodjele sredstava iz budžeta Federacije BiH, navodi na početku saopćenja šefica Kluba DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Alma Kratina.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Visina sredstava opredijeljena prema općinama sa malim brojem stanovništva u velikim iznosima u odnosu na mnogoljudne kantone kao što je TK ili velike gradove kao što je Zenica, predstavlja potpuni apsurd i nemogućnost da se razumno pojasne kriteriji koji su doveli do ovakve odluke Vlade.

Parlament Federacije je kroz usvajanje budžeta usvojio i iznos od 21 milion KM za transfere nižim nivoima vlasti. Pitanje dodjele ovih sredstava je u ingerenciji Vlade Federacije u kojoj ne sjede ministri Demokratske fronte.

Vlada je uputila Javni poziv za dodjelu ovih sredstava kantonima i općinama i pitanje na koje građani očekuju odgovor je zasigurno da li su načelnici općina, gradonačelnici i premijeri kantona aplicirali na pomenuti poziv. Demokratske fronta zahvaljujući neprovođenju potpisanog koalicionog sporazuma i neparticipiranju na mjestima odlučivanja ne preuzima ni dio odgovornosti za propuste premijera u ZDK. Ovo je još jedna od situacija u kojoj je neophodno znati ko sve u lancu odgovornosti nije reagovao u interesu građana.

Ako jesu reagovali, neophodno je da znamo ko i šta se tražilo sa nivoa općina i kantona kao pomoć u provođenju mjera zaštite stanovništva u uslovima proglašene COVID-19 pandemije i šta je traženo od Vlade kao pomoć za neophodne infrastrukturne projekte neophodne za građane.

Neformiranje nove Vlade na Federalnom nivou i sve političke opstrukcije koje se formalno i neformalno odvijaju od proglašavanja rezultata Općih izbora u pravcu formiranja Vlade Federacije ali i Vlada na nivou kantona mogućnost su da se provode Odluke iza kojih kao politička partija nikada ne bismo stali niti učestvovali u njima.

U Zeničko dobojskom kantonu smo donijeli jasnu odluku da smo spremni učestvovati u formiranju nove skupštinske većine i rekonstrukciji Vlade u kapacitetu koji imamo.

U tom smislu odgovornost za kašnjenje u određenim aktivnostima koje se provode na razini Kantonalnog kriznog štaba ali i Vlade Zeničko dobojskog kantona u ovim uslovima preuzimaju politički subjekti koji su iz sebi znanih razloga usporavali procese rekonstrukcije Vlada u skladu sa postignutim koalicionim sporazumima.

Zastupnici Demokratske fronte u Parlamentu Federacije i Kantonalnim skupštinama su se stavili na raspolaganje Federalnom kriznom štabu u skladu sa svojom strukom odmah nakon proglašavanja stanja nesreće i učinit ćemo sve da kroz oba Doma Parlamenta Federacije utičemo na donošenje Odluka koje će kroz zakonsku legislativu smanjiti štetne posljedice pandemije.

Moramo svi zajedno učiniti sve da očuvamo zdravlje naših građana ali i učiniti sve da se utvrde krivci za pogrešne odluke u ovim teškim danima i počnu donositi odluke kroz koje će se vidjeti da svi građani vrijede isto bez obzira iz kojeg kantona dolaze.

Da zaključimo: Bez obzira na sve rečeno, pod hitno se mora očitovati Vlada FBiH i argumentirati kriterije za ovakvu raspodjelu . Ukoliko se pokaže, a sve su prilike da će tako biti, da kriteriji, a među njima i broj populacije u jednoj administrativnoj jedinici i na osnovu toga ravnopravna podjela sredstava – nisu dosljedno ispoštovani, ova odluka moraće doživjeti temeljnu transformaciju. Ako treba – i poništiti je!"


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA