Korona i drugi virusi namjenske industrije: Kada će Binas dobiti novog direktora

F. V.
Korona i drugi virusi namjenske industrije: Kada će Binas dobiti novog direktora
Foto: Bugojno-danas.info / Binas Bugojno

Kako i većini preduzeća iz namjesnke industrije Federacije Bosne i Hercegovine, sada već "čuvena" proslava godišnjice "Igmana" u Konjicu 11. marta ove godine zadala je brojne probleme i bugojanskom Binasu

Put u Egipat 

Naime, mediji su ranije prenijeli informaciju da je direktor spomenute firme Sabahudin Ganić pozitivan na koronavirus (COVID-19). I prije zvanične potvrde 240 radnika bugojanske firme je upućeno na prinudni odmor iz predostrožnosti, budući je bilo poznato da je direktor, zajedno sa dvoje saradnika, boravio na svečanosti u Konjicu. 

Istina, kasnije će biti prenesena informacija da direktor Ganić, navodno, virus nije “pokupio” u Konjicu, već je poslije Konjica, 13. marta, otputovao u Egipat. Kako je u svijetu već nastupila opća histerija zbog širenja koronavirusa, morao je obaviti nekoliko presjedanja u razmaku od nekoliko dana (Kairo-Maskat-London-Zagreb), da bi u Bugojno stigao tek 19. marta, što znači da je bio veoma izložen. Nije sasvim sigurno ko je utvrdio da direktor nije zaražen u Konjicu već na putu na afrički sjever, ali je tačna ocjena u medijima da je virus mogao biti "pokupljen bilo gdje". 

Sretna je okolnost da direktor Ganić po povratku u Bugojno nije imao kontakt sa drugim ljudima, te nije nikako dolazio u firmu. 

Međutim, ono što zabrinjava radnike bugojanskog Binasa jeste činjenica da je ta kompanija danas gotovo obezglavljena. Naime, direktor Ganić je još u decembru prošle godine podnio ostavku. Ta ostavka je u međuvremenu prihvaćena i od tada je sve "na čekanju".

Uprkos najavama, Vlada FBiH iz nepoznatih razloga još uvijek nije izvršila imenovanje vršitelja dužnosti čelnika bugojanskog preduzeća. Dešavanja oko Binasa, upućivanje radnika na "prinudni odmor", širenje koronavirusa u srednjoj Bosni, te, na koncu, sasvim izvjesna ekonomska kriza, potaknuli su strahovanja radnika bugojanske namjenske industrije za budućnost njihovog kolektiva. Zato ne začuđuju ni njihovi apeli upućeni i medijima da se zainteresiraju za ovaj slučaj.

Binas Bugojno - undefined

Foto: Bug.ba: Binas Bugojno

Čeka se Vlada FBiH 

Ovo je, vele, vrijeme kada čelni ljudi u kompanijama moraju preuzeti odgovornost za očuvanje sistema, odnosno kompanije. Kako je direktor Ganić, očekivano, van sistema, te nije u mogućnosti voditi firmu, od Vlade FBiH se očekuje da povuče konkretne u ovo krizno vrijeme korake. 

Tragom navedenih saznanja pokušali smo dobiti komentar ministra energije industrije i rudarstva FBiH Nermina Džindića, ali on nekoliko dana nije odgovarao na naše poruke. 

U međuvremenu, izvori bliskih Vladi FBiH tvrde kako je sve bilo spremno za imenovanje vršitelja dužnosti u Binasu, ali da je, navodno, i kandidat za tu poziciju pozitivan na koronavirus kao i direktor u ostavci.

S druge strane, iz više izvora u Bugojnu saznajemo da takve informacije nisu tačne, te da je kandidat za vršitelja dužnosti direktora Binasa negativan na COVID (iako jeste bio u izolaciji), te da nema prepreka za njegovo imenovanje. 

Iz Vlade FBiH i Bainas zasad ne izlaze u javnost s imenom potencijalnog vršitelja dužnosti direktora Binasa. Iz Federalne vlade najavljuju da će se oglasiti o ovom pitanju kada budu imali novih informacija. 

Očito se u Bugojnu osim Korone šire i drugi virusi. Da li će Vlada FBiH raspetljati ovaj Gordijev čvor u namjenskoj industriji pokazat će naredni potezi iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije