Igman Konjic se oglasio: Naš direktor i tri osobe su zaraženi

Radiosarajevo.ba
Igman Konjic se oglasio: Naš direktor i tri osobe su zaraženi

Kompanija "Igman" Konjic oglasila se saopćenjem povodom situacije sa širenjem novog soja koronavirusa (COVID-19).

"Kao društveno odgovorna kompanija koja maksimalno ozbiljno shvata novonastalu situaciju s pandemijom virusa, niti u jednom momentu nije bilo upitno da ćemo informisati javnost o eventualnim slučajevima zaraze koronavirusom koje bi se mogle dovesti u vezu sa kompanijom 'Igman' Konjic.

U tom kontekstu, informišemo javnost da je testiranje osoba koje su prema procjeni (a na osnovu prethodno dostavljenog upitnika) epidemiološke službe bile najpodložnije za prenos virusa, urađeno za 4 lica u srijedu 18. marta. Rezultati testova koji su nam jutros (19. marta) dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe. Riječ je o direktoru kompanije 'Igman' i tri osobe koje nisu uposlenici 'Igmana', a bile su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom", navodi se u saopćenju.

Dodaju da su u kompaniji na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova. Čekaju se dalje upute.

"Dalje, informišemo javnost da smo odmah po saznanju da je jedan od gostiju iz Srbije koji je nazočio proslavi jubileja 70 godina kompanije 'Igman' 11. marta u Konjicu, pozitivan na COVID-19, obavijestili nadležnu epidemiološku službu i ponašali se prema dobijenim uputama. Simptome koji upućuju na koronavirus niko od osoba koje su imale bliski kontakt s gostom iz Srbije nije imao, što je bilo ohrabrujuće jer je Uprava u kratkom vremenskom roku mogla pripremiti mjere koje se odnose na spremnost za organizaciju rada sa skraćenim vremenom u dvije smjene, internim kanalima obavijestiti uposlenike o mogućem kliconoši i preporukama epidemiološke službe, obavijestiti zvanice i osoblje sa događaja 11. marta, te organizirati nabavku veće količine zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju", dodaju.

Direktor "Igmana" za Radiosarajevo.ba: Ja i tri radnika smo pozitivni na COVID-19

Direktor i tri radnika firme namjenske industrije " Igman" Konjic pozitivni su na novi soj koronavirusa, koji izaziva infekciju COVID-19. Rekao je ovo za Radiosarajevo.ba Đahid Muratbegović, direktor preduzeća, koji je zaražen ovim virusom. "Dobili smo jutros nalaze. Ja i tri radnika koja su učestvovala na svečanosti smo pozitivni.

Napominjemo da "Igman" ima 1.255 zaposlenih i da se redovne poslovne aktivnosti odvijaju.

Podsjetimo, direktor Igrama Đahid Muratbegović je kazaoo da su na COVID-19 pozitivne četiri osobe, i to on i još tri osobe koje su bile na svečanosti, te je, na naš upit, dodao da su u pitanju radnici.

Iz kompanije su odgovorili i zašto skup 11. marta nije otkazan.

"Naredba o zabrani održavanja javnih skupova na području Federacije BiH donesena šest dana poslije, dakle 17. marta. Skup u organizaciji kompanije Igman d.d. Konjic je održan u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi", dodaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije