Dr. Ler upozorava: U veoma smo opasnoj situaciji, moguće da dođe do eskalacije

F. V.
Dr. Ler upozorava: U veoma smo opasnoj situaciji, moguće da dođe do eskalacije
PrtScr/O kanal / Dr. Željko Ler

Dr. Željko Ler, ugledni sarajevski epidemiolog u mirovini, koji se ove sedmice nesebično priključio timu Opće bolnice "prim. dr. Abdulah Nakaš" na poziv direktora te bolnice, dr. Zlatka Kravića, u razgovoru za Radiosarajevo.ba upozorava da situacija u Bosni i Hercegovini sa  širenjem zaraze izazvane novim sojem koronavirusa (SARS-CoV-2), koji uzrokuje infekciju COVID-19, "može eskalirati"!

S posebnom pažnjom prati situaciju u Mostaru gdje je virus već s prvim pozitivnim slučajem ušao, po svemu sudeći, u zdravstvenim sistem.

"Postoje tu dva scenarija, ja bih rekao. Pod pretpostavkom da spomenuti čovjek stvarno nije znao da je bio u kontaktu s nekim ko je zaražen, da zaista nije bio izvan Bosne i Hercegovine, to možemo prihvatiti kao incident za koji niko ne snosi odgovornost.

Po drugom scenariju, da je on sakrio podatke o boravku negdje vani, to poprima već svim druge konotacije, to bi bilo ravno diverziji. Činjenica je da je bio u kontaktu s neznanim brojem ljudi, tako da je na epidemiološkoj službi da pokuša locirati sve kontakte, uzeti njihove ankete, eventualno ih testirati na koronavirus, poslati određeni broj ljudi u samoizolaciju i onda dalje pratiti situaciju. Sigurno je da nije prijatna situacija i da može eskalirati", upozorio je dr. Ler. 

Tri poznata ljekara javila se kao ispomoć u Opću bolnicu

Iako nije vrijeme za dizanje panike, koja je u ovakvim slučajevima loš saveznik, dr. Ler napominje da je ono što se dešava veoma zabrinjavajuće. 

"Nema mjesta za paniku, to se slažem s Vama, ali ima mjesta za veoma veliku zabrinutost. Da li ćemo doživjeti italijanski scenarij? Po svemu sudeći, barem je moja pretpostavka - da nećemo.

Jer smo, ipak, pravovremeno poduzeli određene higijenske mjere i protuepidemijske mjere na cijeloj teritoriji, uključujući oba entiteta. Ovo sporadično javljanje ili javljanje u manjim grupama jeste veoma zabrinjavajuće, jer ne znamo koji je broj kontakata bio ostvaren", naglasio je. 

Ostaje nam, veli, vrijeme da čekamo, te da discipliniramo naše građane. 

"Da se pridržavaju svih uputa koje daju zdravstveni i ostali autoriteti, da smanjimo socijalne kontakte maksimalno, napravimo tzv. socijalnu distancu. Dakle, bez okupljanja u zatvorenim prostorima, na svadbama, proslavama rođendana, zajedničkih upražnjavana religijskih obreda itd.

Situacija jeste vrlo zabrinjavajuća, ne bih se usudio reći da imao razloga za paniku, no moramo znati da smo u veoma opasnoj situaciji. Moguće je da dođe do eskalacije i epidemijskog javljanja. Ovo što sad imamo je sporadično ili javljanje u manjim grupama, manje više obiteljski", zaključio je dr. Ler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije