Kontrola federalne inspekcije: Zabranjen uvoz prehrambenih proizvoda iz nekoliko zemalja EU

0
Radiosarajevo.ba
Kontrola federalne inspekcije: Zabranjen uvoz prehrambenih proizvoda iz nekoliko zemalja EU
Foto: Federalna inspekcija / Sporni proizvodi

Federalna tržišno, turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac – Sarajevo su dana 26. septembra 2023. godine, zbog neispunjavanja uslova propisane kvalitete i zdravstvene ispravnosti namirnica za uvoz, zabranile uvoz pošiljke prehrambenih proizvoda – kolutići luka (zemlja porijekla Nizozemska), pecivo (zemlja porijekla Švedska), kolačić brownie (zemlja porijekla Italija) i tortilja (zemlja porijekla Španija) ukupne mase 913,80 kg isporučenih iz Austrije.

Naime, u postupku kontrole kvaliteta proizvoda  i zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe pri uvozu, Federalna tržišno, turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija utvrdile su da nije ispoštovan temperaturni režim transporta (-20°C).

Temperatura u komori iznosila je +20°C, usljed čega je došlo do odmrzavanja i promjene organoleptičkih svojstava pošiljke, zbog čega pošiljka nije upotrebljiva i ne može se uvesti, odnosno staviti u promet.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o kontroli kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine 913,80 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije