Konaković: Želim se probuditi u građanskoj BiH

7
Radiosarajevo.ba
Konaković: Želim se probuditi u građanskoj BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a zadužen za izbornu reformu u BiH susreo se jučer sa bh. političarima u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, Peđa Kojović, predstavnik Naše stranke, te Fahrudin Radončić, lider SBB-a i Saša Magazinović uime SDP-a BiH.

Za BHRT, Konaković je prokometarisao ovaj sastanak.

"Očigledno je da čak ni unutar nas, mi ne razmišljamo isto, ali čini mi se da smo se oko ključnih stvari složili. Tu je brisanje etničkog prefiksa iz Ustava bi bio prioritet", naveo je konaković.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Slobodni smo da kažemo ono što drugi misle i ustručavaju se da kažu, istakao je Konaković.

“Vizija BiH je građanska, i želim da se probudim u BiH kao građanskoj državi sa jednim predsjednikom bez obzir na njegovo ime i nacionalnost. Znamo da to nije put u kojim se može skočiti 200 metara u dalj. To je put u kojem se korak po korak prelazi svaki metar, i da se probudimo u fazi u kojoj je naše društvo u tom nivou", rekao je Konaković.

Pojasnio je da se traži mjera etničkog i građanskog.

"Po nama je to moguće. Svaki građanin može biti biran i može da bira na svakom pedlju naše zemlje i to je osnova. važno je i pitanje izbora člana predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda", naveo je lider NiP-a.

Ne bi bilo fer da o svim detaljima govorim, Palmer je medijima rekao ono što je mislio, ali nama je malo više pričao, naglasio je lider NiP-a.

"Sve ono što je spominjao ranije rekao je i nama, samo malo detaljnije, uz opasku da bi američka administracija više voljela da se međusobno dogovorimo nego da se nešto nameće", naveo je Konaković.

Ukoliko bude želje i hrabrosti iz pozicije (Izetbegović, Dodik, Čović i Komšić) mogu se lako dogovoriti, podvukao je Konaković.

"Kako mogu donijeti zakone koji su njima bitni, oko podjele novca MMF-a, oko stvari i zakona koje se tiču njihovih porodica, i mislim da bi mogli naći neku prostoriju zatvoriti se i dogovoriti kak obi se otkočili procesi u BiH", poručio je Konaković.

Juče se Palmer sastao odvojeno sa predsjednicima nekoliko političkih stranaka u našoj zemlji, sa kojima je odvojeno razgovarao o izbornim reformama, ali i poboljšanju funkcionalnosti vlasti, pogotovo u kontekstu posljednjih blokada državnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije