... / Konaković podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića: Ovo neće proći!

24. 03. 2021. u 18:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 710

Gradski vijećnici Grada Sarajeva, kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandate, nakon polaganja svečane izjave, trebali su danas izabrati predsjedavajućeg Vijeća, međutim do toga nije došlo s obzirom na to da je sjednica prekinuta.

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Dino Konaković, javno je poručio da nakon ovoga podnosi prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

"U popodnevnim satima, u ime svih Gradskih vijećnika i koalicionih partnera lično sam podnio krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. U proteklih nekoliko sedmica nezapamćen pritisak na gradske vijećnike koji su danas glasali u rukovodstvu", rekao je Konaković.

Kazao je da ova afera u najavu podsjeća na dešavanja u poznatoj aferi "Asim".

"To je jedan potpuno identičan scenarij "o Asimu", koji smo gledali i slušali ranije, ali ovoga puta na čelu s druga dva aktera: Skaka, uobičajeno, i Hadžibajrić - iznenađujuće. Ovaj put to neće biti isto jer su podcijenili gradske vijećnike koji imaju integritet, karakter i hrabrost da progovore ovih dana o pritiscima i ponudama koje su imali. U ovoj krivičnoj prijavi koju sam danas podnio naveo sam niz dokaza i svjedoka koji će pred Tužilaštvom govoriti o direktnim kontaktima sa Skakom i Hadžibajrićem i njihovim posrednicima, i onome što su imali na stolu, kao ponudu da se ponudi danas kandidat Srđan Srdić. Izbor Bogića Bogićevića neće biti samo dobitak, njegova pojava će pomoći da se neke tabu teme potpuno ogole i dovedu do kraja", poručio je Konaković.

Podsjetimo, prema dogovoru koalicionih partnera za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao bi biti imenovan Jasmin Ademović (Narod i pravda), a zamjenici Dragan Stevanović (SDP) i Mirela Džahverović (Naša stranka).

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće. Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Bogić Bogićević je dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir i bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima 1990. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)