Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

16
L. M.
Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravda održao je, u zgradi Ministarstva na čijem je čelu, press konferenciju o policijskoj akciji Black Tie 2 koja je usmjerena protiv, kako je navelo Tužilaštvo BiH, saradnika šefa narkokartela "Tito i Dino" Edina Gačanina.

U ovoj akciji uhapšene su prvobitno 23 osobe, troje je ostalo u pritvoru, ostalih 20 je pušteno na slobodu, a za neke od njih izrečene su mjere zabrane.

Konaković je u svom obraćanju prozvao tužitelja Tužilaštva BiH Sanjina Kulenovića, istražitelje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

"Obraćam se medijima po ovoj temi zato što smatram da su mediji jedina tranparentna komunikacija, jedini način i jedino oružje kojim se možemo zaštiti od vrlo ozbiljnih napada pravosudno-policijske mafije o kojima sam ranije govorio, a koji su se jučer u predmetu koji se pred Sudom BiH dešava, u potpunosti pokazale tačnim.

Nemamo mi nikakav drugi način kontrole, zaintrigirao me jedan status na društvenim mrežama koji me pita, jedan, onako, pametan čovjek kaže: "Ko vam sad pakuje kad kontrolišete cijeli sistem, kad ste vlast, kad kontrolišete tužilaštva?". Zbog toga, također smatram važnim", rekao je Konaković.

Naveo je da on, i politika koju zastupa, nikada nisu vršili pritisak na pravosuđe te da "pali režim kontroliše i dalje dio pravosuđa".

"Zaposlili su tužioce, ti tužioci kasnije svoju djecu... Smatram da dobar dio pravosuđa časno i pošteno radi. Neću prozivati nijednu političku stranku ili interesnu grupu. Mi smo stekli puno neprijatelja koji sjede i razmišljaju kako da ovu našu priču zaustave i kako da joj napakoste.

Njihov nominalni šef, predsjednik SDA, upozorava me nekoliko sedmica da ću ja morati dokazati da nemam veze s narkokartelima. Naravno da ću dokazivati nepostojanje bilo kakvih veza, jer to su laži i izmišljotine.

Veći dio dosadašnjih mojih izjava, upiranje je prstom u pojedince poput Sabine Sarajlije, Dalide Burzuić, Vahida Ćosića i poput drugih koji su dokazano zloupotrijebili svoje funkcije", rekao je Konaković i dodao da "dio pravosuđa sa jednom propagandnom mašinerijom osmislio jedan projekat koji je trebao rezultirati hapšenjima visokopozicioniranih političara, mene lično".

Vanredni press Konakovića nakon privođenja u Sarajevu: "Svi koji pakuju se neće dobro provesti"

Vanredni press Konakovića nakon privođenja u Sarajevu: "Svi koji pakuju se neće dobro provesti"

"Za to nemaju dokaza, nemaju istine, i nemaju kompetentne kadrove. Jučer je pred Sudom BiH dobar dio tih planova pao u vodu. Žao mi je što u javnom prostoru nemate sve informacije, pogledajte argumente odbrane, poslušajte advokate, kako su pravni eksperti razbili jednu planiranu montažu. Distanciram se od onih kojih vidim da ima i u Sky prepiskama i punu podršku dajem Tužilaštvu i Sudu da te priče dovedu do kraja, da mene i meni bliske stave u prioritete istraga i da nikad s tim ne prestanu. Ali sam rekao da nam ništa i niko neće 'napakovati'. Ovdje je bio pokušaj da se u okviru te istrage napravi nešto što ovoj pravosudno-policijskoj mafiji dugo ne polazi za rukom", rekao je Konaković.

Potom je pomenuo tužitelja Sanjina Kulenovića.

"Reći ću nešto o jučerašnjem nastupu tog tužioca. Press konferenciju održavam da bi ove priče bile žive, ne da bismo ugrožavali pravosudni proces i da vijeće neće slušati moju konerenciju i da će bez političkih pritisaka donijeti odluku na žalbu Tužilaštva. Najavećim problemom ove istrage smatram hapšenje direktora FUP-a, problematiziram i prstom upirem u sudiju koji je dozvolio da se odredi pritvor direktoru FUP-a bez da su ijedan dokaz prezentirali tužilac i saradnici", rekao je.

"Kulenović je tražio hapšenje direktora FUP-a zato što nije htio pogledati dokaz koji je od njega tražio, a stigao je nakon njegovog hapšenja", rekao je Konaković i dodao da se s Vahidinom Munjićem samo jednom sreo.

Elmedin Konaković
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Naveo je da niko od sigurnosnih agencija 2019. godine nije znao ko je Edin Gačanin koji je u tom periodu boravio u Bosni i Hercegovini.

"Ovim momcima (uhapšenim specijalcima FUP-a op. a.) se stavlja na teret da su morali znati ko dolazi iako naše agencije nisu imali pojma o kome se radi", kazao je.

Tvrdi da su neki željeti napraviti da je on "crna kravata".

"Sad su došli do ideje da grupu ljudi, od koje nekih poznajem poput Gordana Memije, skupe i pohapse i iscijede dokaz kako bi u konačnici bio ja osoba koja komandujem procesima što je čista laž. Nemam sumnju da žele da kažu da sam crna kravata ja. Ne možete od zlatne kravate napraviti crnu. Nekoliko ljudi iz ovog procesa, njihovi advokati, saopćili su mi da su prilikom istraga bili pod prisilom samo da kažu da je Dino Konaković nalogodavac onoga za šta njih optužuju. Prijetili su kaznama od 10 godina zatvora i niko od njih nije htio slagati. U toku suđenja policajac Druškić je to rekao. Prilikom obraćanja, tužilac Kulenović je politizirao predmet, navodeći imenom mene i NiP, kao saradnike koje je htio kupiti šef narko kartela", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije