Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

20
Radiosarajevo.ba
Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

U svojstvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osjećam dužnost da se oštro suprotstavim sramnoj izjavi ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana, koji je izjavio da "Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom", izjavio je danas ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković.

Podsjetimo, ambasador Izraela u Srbiji je dao skandalozne izjave, negirajući genocid koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, a više o tome šta je govorio možete pročitati OVDJE.

"Ovakve izjave nisu samo duboko pogrešne, već su i uvredljive za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, kao i za sve one koji drže do istine i pravde u međunarodnoj zajednici. Da podsjetim ambasadora Vilana, usporedba Holokausta i genocida u Srebrenici nije pitanje takmičenja u patnji, već priznavanje da je svaka žrtva zločina protiv čovječnosti zaslužna jednake počasti i pravde", poručio je Konaković Vilanu.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Umanjivanje zločina u Srebrenici, nastavio je on, pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno: "

Gospodine Vilane, vaše izjave nisu samo neodgovorne, već su i uvreda za temeljne vrijednosti koje bi svaki diplomat trebao ne samo cijeniti, već bi trebao i da ih promovira. Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota. Bosna i Hercegovina će nastaviti štititi istinu o Srebrenici i genocidu neustrašivog srca, spremna suprotstaviti se svakome ko pokuša umanjiti značaj ili negirati ovu tragičnu istinu naše nedavne povijesti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije