Konaković: Održali smo jedan neproduktivni sastanak. Ne zanima me šta Dodik misli o rezoluciji

15
Radiosarajevo.ba
Konaković: Održali smo jedan neproduktivni sastanak. Ne zanima me šta Dodik misli o rezoluciji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

U Sarajevu je večeras, 13. maja završen sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

Medijima se obratio lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je naglasio da je sastanak bio neproduktivan.

"Jedan neproduktivan sastanak, nismo se ništa dogovorili, za mene i za nas je ovaj sastanak imao svrhu po dvije tačke. Jedna je budžet, druga je plan rasta. To su dvije ekonomske teme važne za građane BiH.

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

Dodik jeste danas počeo priču o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to prekinuli. O tome nema nikakvih ni razgovora ni pregovora, automatski smo to prekinuli niti me zanima šta on misli, mi smo tu potpuno dijametralno suprotnih stavova, kako će se postaviti kad se rezolucija usvoji to je njegova stvar i neka preuzme odgovornost .

Nismo uspjeli da se dogovorimo oko stvari koje bi tebale biti normalne, od njih su se napravila neka politička pitanja, mi ne znamo zašto.

Dragan Čović: ' Ustrajemo u funkcioniranju BiH usprkos vanjskim prijetnjama'

Dragan Čović: ' Ustrajemo u funkcioniranju BiH usprkos vanjskim prijetnjama'

Zašto bi neko vezao pitanje budžeta s nekim drugim pitanjima? Tu su naravno i neka stare teme, kao što su akcize i ono što je davno trebalo biti završeno kako bi taj novac bio utrošen u interes građana ove zemlje. Pitanja poput Izbornog zakona i o tome smo više puta govorili, za nas je to pitanje ustavne reforme, pitanje ustavnog zakonodavstva", rekao je Konaković.

Lider Naroda i pravde izjavio je i da su sastanci koje održavaju lideri stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ mučni.

"Treba iskoristi plan rasta i to je injekcija koja bi pomogla našoj privredi. Naredni sastanak je kad ga neko sazove. Ti su sastanci mučni, dolazim sa knedlom na grlu, ali neću prestati da dolazim i mi ćemo sastanke i sazivati. Za nekih sedam do deset dana ćemo opet imati sastanak", podvukao je ministar vanjskih poslova BiH.

Zaključio je i da budžet treba usvojiti do šestog mjeseca i da je protiv blokada.

"Blokade ne donose ništa dobro, pitanje stranih sudija je za nas elementarno pitanje, zaštita Ustavnog suda i OHR-a, to su imperativne stvari i od toga nismo odustali", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije