Milorad Dodik: Ovo je nezavršen sastanak. Tri stvari su za nas teške i neprihvatljive

8
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Ovo je nezavršen sastanak. Tri stvari su za nas teške i neprihvatljive
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U ponedjeljak, 13. maja, u poslijepodnevnim satima održan je sastanka lidera stranaka koji formiraju vlast na državnom nivou.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik entiteta Rs i lider SNSD-a Milorad Dodik.

"Razgovarali smo o tome da ne možemo prihvatiti pitanje Izbornog zakona na ovaj način, mi smo ranije imali dogovor oko toga da se mijenja Centralna izborna komisija i danas smo potencirali to pitanje. Očigledno je da može da se formalno-pravno pristupi promjeni izborne komisije. Ovaj sastanak je ostao nezavršen da vam pravo kažem tako da u narednih sedam dana treba ponovo da nastavimo na ove teme, da se upoznaju partneri sa formalno-pravnim mogućnostima za oba pitanja. Treće pitanje je bilo je pitanje plana rasta EU za BiH.

Velika krađa u BiH: Dvojac ispred porodične kuće odnio torbu s više od 100.000 KM

Velika krađa u BiH: Dvojac ispred porodične kuće odnio torbu s više od 100.000 KM

Treba reći da smo učestovovali u ime RS na nivou premijera, 113 reformi je navedeno, dogovoreno je 110, tri koje su ostale su za nas teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na nivou Bosne i Hercegovine, što mi ne možemo prihvatiti i to je ustavno pitanje, tako da je to nezavršen sastanak. Patneri su ostali da razgovaraju nešto o budžetu. Nije bilo nikakvog konkretnog dogovora", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a dotako se i rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Lagumdžija je pokrenuo pitanje rezolucije vezano za Srebrenicu, mi tražimo odgovornost za tako nešto, o tome ćemo morati razgovarati ako želimo imati dogovor u BiH. Ako se donese rezolucija mnoge stvari u BiH će biti teško dogovarati", dodao je Dodik.

Članovi stranaka Trojke i HDZ još uvijek su na sastanku i razgovaraju o budžetu institucija Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije