Konaković odgovorio uspaničenom Vučiću: Još jednom propušta priliku da pokaže da je hrabar

8
Fena
Konaković odgovorio uspaničenom Vučiću: Još jednom propušta priliku da pokaže da je hrabar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas, 30. marta, da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još jednom propušta priliku da pokaže hrabrost i liderstvo i stavi tačku na genocid u Srebrenici.

"Vučić propušta priliku da podrškom Rezoluciji, koja u međunarodnim okvirima znači jako puno, zapravo možda i stavlja tačku na genocid u Srebrenici presudom međunarodnog suda. On ponovo stvari vodi u suprotnom pravcu, lobira za neusvajanje rezolucije, ima neka svoja posebna objašnjenja zašto to radi. Zapravo bi najbolje bilo da podrškom toj rezoluciji doprinese skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda", izjavio je Konaković, reagujući na jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandara Vučića kako Bošnjaci spremaju Rezoluciju o Srebrenici i da će ih u tome podržati zapadne sile, a da će se Srbija tome usprotiviti.

Navodi da je strašna Vučićeva konstatacija "da to svijet radi da pokaže da postoje muslimani, koje svijet podržava, poredeći to sa trenutnom situacijom u Gazi".

Nesreća na putu prema Bjelašnici: Automobil završio na krovu, jedna osoba povrijeđena

Nesreća na putu prema Bjelašnici: Automobil završio na krovu, jedna osoba povrijeđena

"Ne shvata da zaista cijeli svijet to radi zbog ljudskih, civilizacijskih vrijednosti. Mnogo je zemalja širom svijeta koje se sjećaju i obilježavaju genocid, uče djecu šta sa zaista tamo desilo. To ljudi širom svijeta rade zbog budućnosti, a nikako zbog prošlosti. On ponovo genocid naziva tragedijom, zločinom, još uvijek ne koristi tu adekvatnu riječ, a stalno se poziva na neko međunarodno pravo kada govori o drugim temama, dok istovremeno grubo krši međunarodno pravo, ne priznaje presude sudova sa kojima Srbija ima obavezu sarađivati i zbog svog zakonodavstva. Zbog toga sam siguran da nema dovoljno kredibiliteta kada govori o međunarodnom pravu i po drugim temama", kazao je šef bh. diplomatije.  

Konaković se osvrnuo i na djelovanje vlasti u Srbiji koje su nagradile studentice koje su veličale ratne zločince, koje su tada poručile "nismo vas dovoljno pobili", a danas  te sudentice u  Srbiji imaju punu stipendiju tamošnjih vlasti, što po njegovim riječima još jednom oslikava Vučićev stvarni pristup prema ovoj cijeloj temi.

"U dijelu u kojem on kaže da će razgovarati s Dodikom, a da će i dalje odnos svijeta prema Dodiku biti isti, bilo bi dobro, ako ima utjecaj na Dodika, da mu objasni da prestane sa secesionističkim porukama i aktivnostima. Upozoravao sam više puta i Dodika i ostale političare u RS-u, da će ovakva politika i njega i entiitet voditi u sve dublju izolaciju, što se upravo dešava. Sada ih upozoravam da će sigurno biti još gore ako ovako nastave i da neće donijeti ništa dobro ni njima lično, ali nažalost ni narodu koji živi u bh. entitetu RS, niti samom entitetu", kazao je Konaković.

Vučić u panici zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici: 'Tražit će ratnu odštetu od Srbije'

Vučić u panici zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici: 'Tražit će ratnu odštetu od Srbije'

Političarima u RS-u poručio je da "imaju priliku da zajedno kreiraju ambijent koji svim ljudima u BiH, pa i bh. entitetu RS, poprave uslove života, da ostave mlade ljude na svojim ognjištima, a ne da entitet i dalje vode u duboku izolaciju".

Vučiću  je poručio da ako zaista misli dobro Srbiji i Srbima u regionu treba da podrži  Rezoluciju o Srebrenici.

"Da bi to uradio za to treba hrabrost i liderstvo, koje on, u ovom slučaju, još uvijek nije pokazao", kazao je Konaković.

Naveo je da  BiH danas ima diplomatiju koja će adekvatno odgovoriti na sve aktivnosti Srbije, ali i drugih zemalja: "Na svaku dobru od nas mogu očekivati dvije dobre, ali na svaku lošu isto tako. Ova diplomatija nikada neće trgovati istinom o našem stradanju, kao što su neke prethodne prilikom procesa obnove  tužbe za reviziju presude. Za nas je to zaista suštinski prevažno i s tim se nikada nećemo igrati "

Šef bh. diplomatije smatra da je međunarodni kredibilitet bh. diplomatije danas mnogo bolji, ali između ostalog i zbog činjenice da nakon svega što se desilo u odnosima sa Srbijom, nakon bolne prošlosti, imaju snage solidarisati se sa Srbijom kad se desio tužni  masakr u osnovnoj školi u Beogradu, kada je on lično položio cvijeće na mjesto stradanja, te da je BiH tada proglasila dan žalosti zbog stradanja učenika.   

"Iz naših poteza Vučić bi mogao naučiti puno jer vidimo da civilizirani svijet, a posebno međunarodna diplomatija zaista takve stvari traži. Međutim za te odluke, treba i ljudskost i hrabrost. Vučić ne pokazuje ni ljudskost ni hrabrost kada je riječ o ovom procesu koji se tiče Rezolucije Generalne skupštine UN", zaključio je Konaković.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije