Konaković o Fortinoj izjavi: Prostor koji dobije u Guardianu može bolje iskoristiti

14
Radiosarajevo.ba
Konaković o Fortinoj izjavi: Prostor koji dobije u Guardianu može bolje iskoristiti
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Predsjednik Naroda i pravde i lider "trojke" u Kantonu Sarajevo Elmedin Konaković komentirao je jučerašnje izjave kantonalnog premijera Edina Forte, koji je, u intervjuu za britanski Guardian rekao da su "u BiH seljaci dobili rat".

Konakovićevu objavu prenosimo u cjelosti: 

"Svaka javna riječ izabranih zvaničnika se analizira. Ako, mislim da tako i treba. Jučer je jedna takva izjava premijera Forte izazvala lavinu komentara.

Nekoliko medija tražilo je da izjavu komentarišem. Da sam imao vremena komentarisati moj bi komentar bio identičan komentaru Udruženja poljoprivrednika, jedinom razumnom saopštenju koje sam vidio.

Saopštenju koje pravi razliku između papka i seljaka, kratko i precizno. Možda bih još samo dodao da se prostor koji dobiješ u Guardian-u može bolje iskoristiti i da u tom prostoru treba poslati pozitivne poruke o našoj domovini, promovisati njene vrijednosti i potencijale.

Prije nego se rasprava razvila u tom pravcu nekoliko zastupnika/ca i članova SDA su brutalnim lažima, onako kako to često rade, izjavu o ratu protiv šunda u Sarajevu povezali sa agresijom na BiH. Zajedno sa njima i poznati twitter-aš sa boravištem u USA, notorni ljevičar i SDA-ovac u isto vrijeme, sličnu hajku pokreće.

Još jednom su zloupotrijebili našu časnu borbu, šehide, poginule borce, Armiju RBiH i druge simbole u korist prikupljanja jeftinih političkih poena i diskreditacije političkih rivala.

Na najgori mogući način su slagali. Stižu i zvanična saopštenja iz SDA, SBB i SBiH. Ne čudi da SDA sa ove dvije stranke/satelita reaguje slično.

Identična saopštenja, prepuna "brige za borce" i uvreda na račun premijera, svi naravno traže ostavku.
Danas naslovnice novina, jučer portala. Ako svjesno lažu strašno je.

Posebno oni koji sebe zovu vjernicima, a znaju da vjernik ne laže. Ako baš niko od njih ne govori engleski ili ne poznaje nekoga ko govori engleski, bruka je.

Potpuno drugačije ova rasprava sa sarajevskih mindera izgleda iz Bratunca, Janje, Zvornika i Brčko distrikta BiH. Danas idemo u Banja Luku i Prijedor. Pozivam vas sve zajedno da energiju uložimo u borbu protiv Dodika i procesa koje vodi. Da obiđemo ljude koji se u strahu bude u manjem bh. entitetu", zaključio je Konaković.

Stranke SDA, SBB i SBiH zatražile su ostavku Forte na mjesto premijera zbog navedenih izjava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije