Edin Forto o izjavi da su 'rat u Sarajevu dobili seljaci'

16
Radiosarajevo.ba
Edin Forto o izjavi da su 'rat u Sarajevu dobili seljaci'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevu, u nedavnom inervjuu za britanski list The Guardian, govorio je o mnogim temama, pa je između ostalog, naveo i to da su seljaci dobili rat u Sarajevu.

Ta njegova izjava izazvala je brojne reakcije u javnosti, a Forto je danas reagovao te pojasnio šta je zapravo želio reći.

Naime, Forto je u intervjuu govorio u najvećoj mjeri o turističkom i ekonomskom razvoju Sarajeva, ali je u jednom trenutku spomenuo i to da je glavni grad Bosne i Hercegovine nekada bio centar rock i pop muzike, ali da je to sada nestalo.

"Izgleda da su ljudi sa sela dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično – ja sam u politici da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici", rekao je u intervjuu Forto.

Danas se oglasio na Twitteru nastojeći pojasniti šta je zapravo mislio ovom izjavom.

"Tema teksta iz Guardiana je naša težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod. Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka", poručio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije