Konaković: Neka Komšić pokaže da je još uvijek patriota

21
Radiosarajevo.ba
Konaković: Neka Komšić pokaže da je još uvijek patriota
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je danas novinarima u Sarajevu da nije iznenađen najavama iz DF-a i SDA da neće prisustvovati sastanku o izmjenama Izbornog zakona koji je zakazan za ponedjeljak.

Naveo je da su njima očigledno na prvom mjestu njihove stranke i da sve posmatraju kroz prizmu potencijalnih izbora i sitnih stranačkih interesa, te da ih državotvornost ne zanima.

"Nisu me iznenadili otkazi SDA i DF-a, oni su rekli da neće doći. Povukao sam paralelu, kada smo mi kao stranka dobili poziv za Neum, procijenili smo da je to vjerovatno neka politička šteta. Mogli smo ostati kući, puno lakše je bilo. Mi smo odlučili da odemo naći neka rješenja i čak i da platimo političku štetu. Njima su na prvom mjestu njihove stranke i gledaju kroz prizmu izbora, gledaju sitnošićarski stranački interesi", kazao je Konaković.

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Konaković je naveo da predstavnici "Trojke" pokazuju dobru volju za rješavanje osnovnog pitanja izbornog zakonodavstva, odnosno uklanjanja etničkog prefiksa i načina organizovanja samih izbora.

"Svaka od strana nešto traži. Mi tražimo brisanje etničkog prefiksa ultimativno, tražimo bolje pozicioniranje građanskog u odnosu na etničko. Ponavljam, iako bih volio nemoguće je da se probudimo u građanski uređenoj državi, jedan čovjek jedan glas, zobg strahova drugih naroda to je nemoguće. Ne pristajemo da bude ultimativno etničko rješenje i tražimo bolji omjer", rekao je Konaković.

Komšić odgovorio Konakoviću: To je bolesna laž!

Komšić odgovorio Konakoviću: To je bolesna laž!

Ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na izjavu Željka Komšića o kojoj možete čitati OVDJE.

"Govorio sam šta su mi svjedoci tog sastanka rekli. Šokiran sam da se on čudi što sam ja prenio ono što on pokazuje da misli. Da li postoji neko od vaših medija, iko kome je Željko Komšić poslao poruku da apeluje na otvaranje pregovora sa EU. Nema nijedna viber poruka da je član Predsjedništva, sa svojom pozicijom, da ne kažem sjeo, njemu je to mrsko putovati, hodati i raditi, da je poslao poruku pomozite da Bosna i Hercegovina otvori pregovore", izjavio je Konaković.

"On je na sastanku u Briselu u decembru imao tu retoriku, govorio je neka sačekajte, polakom da oni sve to ispune. On to gleda stranački, on ne gleda to kao budućnost opstanka djece u Bosni i Hercegovini", dodao je Konaković.

Na pitanje novinara kolika je šteta napravljena, Konaković je kazao kako je neupitan Komšićev patriotizam u ratu, ali i da se u mirnodobskom razdoblju treba pokazati kao patriota.

"Zamislite vi kako reaguju evropski zvaničnici kada predstavnik najvažnije institucije, Predsjedništva BiH dođe i bude nezainteresovan i čak suprotno diskutuje. Kaže neka iscijedite vi to, pa ako ne natjera Trojka Dodika da vam isporuči svih 14 prioriteta, nemojte im dati pregovore. Nije on to rekao na ovaj način, ali takvim konceptom, takvim jezikom govori.

Ja ga pozivam da prestane sa privatnim aktivnostima. Neka sjede na avion i ode negdje kao patriota i objasni ljudima šta znači otvaranje pregovora. Njegove tuče sa hrvatskom stranom koje mu donose glasove zanimljivo je to, ali šta Bosna i Hercegovina ima. Šta imamo što je Plenkovića nazvao Putinom, gdje su pomaci njegove politike", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH.

Upitan o navodnom prijedlogu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o izboru dva člana Predsjedništva iz FBiH po kojem bi postojao predstavnik Bošnjaka i ostalih te predstavnik Hrvata i ostalih, Konaković je rekao da još nije vidio taj dokument.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije