Konaković na HRT-u: Prvo građansko pa onda etničko

1
I.S.
Konaković na HRT-u: Prvo građansko pa onda etničko
Foto: Screenshot/ HRT / Marinko Čavara i Elmedin Konaković tokom gostovanja na HRT-u

U studiju HRT-a sinoć je bilo burno - tema je bila izmjena Izbornog zakona, tačnije - da li će predstavnici bošnjačkih i hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini pronaći dogovor, što nisu uspjeli tokom pregovora u Neumu.

Ove sedmice bi razgovor trebao biti nastavljen u Sarajevu. Ali, vremena je malo - izbori bi trebali biti održani u oktobru.

Gosti HRT-ove emisije su bili Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, zatim Marinko Čavara predsjednik Federacije BiH, te Vlade Simović s Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke, kao i Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih poslova RH za BiH i profesor Ivica Lučić.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Konaković je vrlo jasno pojasnio tokom javljanja kako on gleda na BiH, a kako neki pojedinci.

"Vi je gledate kao bi svako uzeo po jednu trećinu, a ne zanima vas ova druga trećina. Ja zapravo ne želim da Sarajevo bude samo moje - nego svih građana Bosne i Hercegovine i da na njega polažu jednako pravo. Ja ne želim u kojem će mi Dodik (op.a., Milorad) zabraniti jedan dio istočne Bosne - Rogatica, gdje su kosti mojih predaka, da to nije teritorija u kojem mogu imati normalna prava koje imaju drugi narodi", naveo je Konaković.

Lider stranke Narod i pravda je rekao i kako su "strašne poruke" stizale iz susjedne Hrvatske.

"Govorilo se o našoj radikalizaciji, teroristima i bivše predsjednice i sadašnji predsjednik nam kaže da moramo koristiti neke sapune. Nije to ljudi put ka dogovoru. To je jedna nova generacija Bosanaca i Hercegovaca spremna da uvaži okolnosti i zaštiti konstitutivost svih naroda, te istovremeno uvede na scenu sve građane jer, ponavljam još jednom - građani nisu pripadnici etničkih skupina", vrlo je jasno podcrtao Konaković.

Zatim ga je voditelj pitao da li se stranka Narod i pravda zalaže za građansku i multientičku državu, ali je Konaković tada rekao da prvo mora prokomentarisati vrlo problematične izjave gostiju emisije.

"Nije došlo ni do kakvog formiranja BiH - BiH je viševjekovna zemlja, sa svojom kulturom, historijom, tradicijom i riječ 'formiranje' nije prikladna za ovako ozbiljnu televizijsku emisiju. Ni ta retorika 'SDA je satelit' ne stoji, a pogotovo je strašno ovo što gospodin Lučić radi, poredeći neke procese u BiH s onim što su radili ratni zločinci u BiH", zaključio je Konaković.

Napomenimo, Lučić je bio kritički nastrojen prema građanskom modelu.

"Ne radi se ni o čemu građanskom, radi se o unitarnom modelu, pokušaju da se po istom obrascu kako je to radio Slobodan Milošević sredinom i krajem osamdesetih godina... A sjetimo se da je Radovan Karadžić 1990. i 1991. godine zagovarao građansku Jugoslaviju i građansku BiH", rekao je Lučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije