Konačno: Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2024. godinu

3
Fena
Konačno: Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2024. godinu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj danas, 4. jula, u Mostaru usvojen je državni budžet za 2024. godinu koji sada ide Predsjedništvu BiH na potvrdu, nakon čega treba dobiti potvrdu u oba doma Parlamenta BiH.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je danas utvrđen budžet u iznosu od 1.355.400.000 KM.

"U odnosu na budžet iz 2023. godine, budžet za ovu godinu povećan je za 40 miliona KM. Donošenjem budžeta stvorili smo nesmetan rad za funkcioniranje institucija i izvršavanje međunarodnih obveza, ali i za provođenje nužnih reformi. Stvorili smo i pretpostavke za implementaciju novog EU Plana rasta koji se od strane Europske komisije odobrio za zemlje regije, a samim time i za BiH", rekla je Krišto.

Krajina za Srebrenicu: Tradicionalni "Performans 8372" u Bihaću

Krajina za Srebrenicu: Tradicionalni "Performans 8372" u Bihaću

Izrazila je uvjerenje da će se stvoriti pretpostavke za implementaciju sredstava od strane EU Plana rasta, što će biti značajno za Bosnu i Hercegovinu.

Uz donošenje budžeta, Krišto je rekla da su na sjednici donesene važne odluke koje se tiču resora Ministarstva prometa i komunikacija, a koje se odnose na raspodjelu sredstava od 4G mreže, kao i na unapređenje sistema cestovne infrastrukture, digitalne transformacije, kao i projekta unapređenja telekomunikacija.

Ovo je nacrt budžeta BiH: Evo ko je dobio više, a ko manje novca

Ovo je nacrt budžeta BiH: Evo ko je dobio više, a ko manje novca

"Sve odluke koje smo donijeli, donijeli smo za unapređenje sistema i projekata koji se odnosi na nivo Bosne i Hercegovine negdje od sredstava koja su bila u ukupnom iznosu više od 62 miliona KM", rekla je Krišto.

Kako je rekla, 19 miliona je otišlo na odluke za sisteme i unapređenje na razini projekata, infrastrukturnih i svih drugih na razini Bosne i Hercegovine, a preostale obaveze će se koristiti preko nižih nivoa vlasti, a to su entiteti i Brčko distrikt koji će također sukladno namjenama koje su dogovorene, koristiti ta sredstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije