Raspisan konkurs: Komisiji za vrijednosne papire prije osam godina istekao mandat

A. D.
Raspisan konkurs: Komisiji za vrijednosne papire prije osam godina istekao mandat
U Službenim novinama Federacije je raspisan konkurs za izbor novih članova Komisije za vrijednosne papire kojeg potpisuje predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Ova informacija ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o instituciji, koja ima ogromne ingerencije kada je riječ o upravljanju tržištem kapitala, a čijim je članovima formalno-pravno još 2009. godine istekao mandat, dakle punih osam godina.

konkurs_komisija_vrijednosne.jpg - undefined
Zbog višegodišnjih političkih nesuglasica o imenovanju novog sastava Komisije tek je u novembru 2013. godine na prijedlog Vlade, Parlament Federacije BiH usvojio Autentično tumačenje člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, čime je omogućen kontinuitet odlučivanja Komisije do konačnog imenovanja novih članova. Taj kontinuitet je trebao biti ubrzo riješen novim imenovanjima, ali ona su izostala jer je politika umiješala svoje prste.

Zbog odlaska jednog člana u penziju i prelaska jednog člana na drugo zaposlenje, Komisija za vrijednosne papire u nekoj vrsti tehničkog mandata već godinama djeluje sa minimalnim kvorumom od tri člana.

U godinama koji su iza nas, Parlament se nije bavio radom ove komisije pa se stekao dojam da ona djeluje kao otuđeni centar moći. Prema zakonu imenovanje članova Komisije vrši predsjednik Federacije uz saglasnost dopredsjednika Federacije BiH, a njihovu odluku potvrđuje Parlament Federacije BiH.

Prošle godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH zbog svih ovih anomalija odbačen je izvještaj o radu ove institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije