Konačno: Podignuta optužnica protiv negatora genocida i provokatora Vojina Pavlovića!

6
Radiosarajevo.ba
Konačno: Podignuta optužnica protiv negatora genocida i provokatora Vojina Pavlovića!
Foto: Srna / Sramni Pavlovićev čin

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, dana 10. marta 2023. godine u Bratuncu, svjesno veličao lice koje je osuđeno pravomoćnom presudom Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine za krivično djelo genocid, na način da je kao predsjednik upravnog odbora Udruženja "Istočna Alternativa" RS, kao i stanovnik Bratunca,  postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

"Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni transparent u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 6. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", navode iz Tužilaštva, te dodaju da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

Inače, Vojina Pavlovića, kao nacionalistu i negatora genocida, odlično poznaju Bošnjaci Podrinja. Također je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Sramotne poruke uoči presude: Bratunac oblijepljen plakatima u čast Mladića

Sramotne poruke uoči presude: Bratunac oblijepljen plakatima u čast Mladića

Poznat je kao negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca, koje je veličao u Srebrenici, najčešće uoči obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Poznat je i po tome što je lijepljenjem plakata u Srebrenici NATO nazivao zločinačkom vojnom silom. Poznat je i po tome što je podigao spomenik bivšem ruskom amabasadoru UN-a Vitaliju Ćurkinu, imenovanju ulice po austrijskom nobelovcu i negatoru genocida Peteru Handkeu te raznim posterima veličao osuđene ratne zločince i uvijek je podržavao politiku Milorada Dodika. Tražio je i da se Handkeu digne spomenik u Srebrenici...

Sve provokacije i zastrašivanje povratnika vršio je u Srebrenici.

Udruženje "Istočna alternativa" ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.    Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije