Skandalozno: Pavlović ponovo zatražio da se u Srebrenici postavi spomenik Handkeu

E. H.
Skandalozno: Pavlović ponovo zatražio da se u Srebrenici postavi spomenik Handkeu
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL / Srebrenica

Udruženje „Istočna alternativa Republike Srpske“ iz Bratunca ne odustaje od postavljanja spomenika kontroverznom austrijskom piscu i nobelovcu Peteru Handkeu u Srebrenici.

Naime, predsjednik Udruženja Vojin Pavlović, danas je Općini Srebrenica ponovo podnio zahtjev za odobrenje lokacije za postavljanje spomenika.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

"Pavlović je bio danas ispred Opštine slikao se sa predatim zahtjevom. Zaista ne znam šta u zahtjevu piše, ali pretpostavljam. Mislim da on to radi kontinuirano i diktirano iz nekog centra. Vidite da ne prođe mjesec dana da on ne potegne za nekim traženjem postavljanja nekih obilježja. Sad je u žiži interesovanja Handke i on to koristi", pojasnio je Fejzić. 

RTV Srebrenica / Hamdija Fejzić - undefined

Foto: RTV Srebrenica / Hamdija Fejzić

Dodao je kako smatra da je to loše po odnose Bošnjaka i Srba u Srebrenici, jer se potpiruje vatra razdora. 

"Pokušava se da se Bošnjacima kaže da nisu rahat u Srebrenici i da ne mogu tu da žive i bave se svojom svakodnevnicom. Mi se bavimo jednim pavlovićem i njegovim udruženjem koje je registrirano u Bratuncu", istakao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo dobro da ova inicijativa prođe jer bi izazvala i reakciju Bošnjaka iz Srebrenice. 

"Bilo je i ranije inicijativa poput one za postavljanjem biste Vitalija Čurkina, a i postavljanje spomen ploča koje je on nosao i 'ganjao' da postavi na staru policijsku stanicu. Ploče su postavljene onda kad su srpska udruženja iz opštine Srebrenica izvršila pritisak na načelnika. Ali smo i mi postavili ploču na istom tom mjestu na istom tom mjestu. Postoji informacija da trenutno ni kod srpske strane ne postoji raspoloženje da se ide u postavljanje biste Handkeu. Mi smo se dogovorili da sjednemo i dogovorimo kako ovu problematiku riješiti upravo zbog ovakvih kao što je Pavlović koji se javljaju, dolaze i podnose zahtjeve kako oni hoće", kazao je za Radiosarajevo.ba Fejzić. 

Kako saznajemo u zahtjevu se traži lokacija na zelenoj površini ispred općinske zgrade ili na kružnom toku pored tržnog centra Zvorničanka, u centru grada.

„Ako Općina ne udovolji našem zahtjevu, spomenik Peteru Handkeu i bivšem ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu 9. januara, na dan RS, postavit ćemo na privatnom zemljištu u gradskom parku“, najavio je Pavlović, dodajući da su biste u izradi i koštat će 12.000 maraka, prenosi portal Avaz.ba.

Fejzić: Zatražena dozvola za postavljanje biste Peteru Handkeu u Srebrenici

Podsjećamo, Pavlović je i 17. oktobra već jednom predao zahtjev Općini Srebrenica u kojem traži odobravanje lokacije za postavljanje biste kontraverznom dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije