Komšić: Ukoliko se desi, bit će sukob institucija sa Dodikom - ne srpskim narodom

13
Radiosarajevo.ba
Komšić: Ukoliko se desi, bit će sukob institucija sa Dodikom - ne srpskim narodom
FOTO: Fena / Željko Komšić

"Ukoliko Dodik nastavi ovako, to jeste ako izvrši udar na državne institucije formirajući paralelne, cijepajući OS BiH i rehabilitirajući VRS, ili cijepajući pravosuđe BiH, sukob je potpuno izvjestan", rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je za srbijanski medij 'Danas' odgovorio na pitanje da li je realna opasnost od izbijanja sukoba u našoj zemlji, te da li Srbija i Hrvatska podrivaju stabilnost u BiH.

"Ukoliko se to desi, to će biti, želim posebno da naglasim, sukob institucija države sa Dodikom i njegovim falangama, a ne sukob sa srpskim narodom. Naglašavam ukoliko, da ne bi sutra bilo da sam iz čista mira rekao da je sukob izvjestan, jer propagandna mašinerija iz RS i Srbije ima taj običaj, rekao bih i tradiciju lažiranja iskaza onih koju su za mir, i uljepšavanja iskaza onih koji ga ugrožavaju“, naveo je Komšić.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je poručio da će biti podnešena krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

"Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti silom. Ne odgovori li se to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom“, rekao je Komšić jučer za Radio Slobodna Evropa.

Uskoro je uslijedio i odgovor Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH koji je poručio Komšiću da je "rat završen".

"Ako je to što Komšić govori najbolje što zna, obavještavam ga da je rat završen i da je RS dobila svoja prava Dejtonskim mirovnim sporazumom koja brani na miran i demokratski način", naveo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije