Komšić, Sejdić i Finci: Jedina smo država u Evropi koja Ustavom krši ljudska prava

E. H.
Komšić, Sejdić i Finci: Jedina smo država u Evropi koja Ustavom krši ljudska prava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa današnje pres konferencije

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u zgradi Predsjedništva, povodom devet godina od presude Sejdić - Finci, istakao da dijelovi Ustava BiH i dalje diskriminiraju građane BiH.

"Devet godina nakon presude postalo je jasno koje političke stranke ne žele da implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava. U presudi Sejdić - Finci Sud ističe da je postojala potreba da se pristane na koncept konstitutivnih naroda jer je bio rat, ali da više nema te potrebe. Sud smatra da je došlo vrijeme da se Ustavom zagarantiraju prava svima", istakao je Komšić.

Podsjetio je da je Vijeće Evropske unije u dva navrata obratilo političarima u BiH.

"Naglasili su da se političari trebaju suzdržati od donošenja zakonskih rješenja koja će produbiti diskriminaciju. Posebno je to aktuelno u kontekstu predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Presuda Sejdić - Finci ne uređuje prava manjina, već prava svakog građanina", naglasio je Komšić.

Dervo Sejdić čestitao je Željku Komšiću izbornu pobjedu.

"Iskreno se nadam da će pored vas u Predsjedništvu stajati građanin BiH bez obzira na njegovu nacionalnu ili vjersku opredjeljenost", istakao je Sejdić.

In se zahvalio i medijima koji neumorno izvještavaju o tome kako politička elita ne želi da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Jakob Finci se izvinio građanima BiH koji moraju već devet godina slušaju o problemu Sejdić i Finci.

"Žao nam je što kuburimo i sa pitanjima iz Upitnika Evropske komisije. Jedno od pitanja je i implementacija presude. Jednostavno EU ne može primiti zemlju koja diskriminiše svoje građane", istakao je Finci.

Dodao je da je zbog neispunjenja ove presude BiH zaustavljena na svom evropskom putu.

"Bosna i Hercegovina krši osnovna ljudska prava. Malo je neugodno biti Bosanac kojeg po ovom pitanju prepoznaju u Evropi. Jedina smo država u Evropi koja Ustavom krši osnovna ljudska prava. Implementacija ove presude je vrlo jednostavna, ali imamo očitu opstrukciju čiji su korijeni pomalo nejasni", poručio je Finci.

Prema njegovim riječima, BiH je država sa stotinu problema.

Odgovarajući na pitanja novinara Komšić je istakao da je iluzorno očekivati da Predsjedništvo BiH da mandat osobi koja u startu neće ispunjavati odluke vezane za NATO savez.

"Od mandatara za sastavljanje Vijeća ministara BiH očekujem da poštuje odluke Predsjedništva BiH, pa tako i postojeću odluku u vezi s NATO savezom. To je razlog zašto bi se mogla uskratiti podrška budućem mandataru", pojasnio je Komšić.

Dodao je da je očigledno da je društvo ušlo u fazu preuzimanja odgovornosti za sve što se dešava u BiH.

"Nakon rata imali smo period aktivnog učešća međunarodne zajednice, nakon toga je oslabila ta uloga. Vrijeme intervencija je prošlo. Evropska unija je zauzeta svojim problemima, SAD se također ponašaju na taj način. Zadnje aktivnosti su bile na aprilskom i butmirskom paketu. Nakon toga je odgovornost ispuručena domaćim političarima" , smatra Komšić.

Komšić je naglasio da izgleda da je teško praviti državu, ali to nije tako.

"Držite se zakona i ustava i vidjet ćete da to nije problematično. A ako nešto ne valja promjenite. Vrlo je jednostavno. Ipak ja želim biti optimističan, nadam se da će se stvari popraviti u 2019. godini. Teško je zadržati optimizam jer se bojim da možemo imati nastavak trendova iz ove godine", kazao je Komšić. 

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnim pregovorima s SDA, Komšić je odgovorio da je obaveza da svi razgovaraju sa svima.

"Ko će činiti vlast je neizvjesno. Na nivou BiH to će biti SNSD, HDZ i SDA. Stav nas iz Bh. bloka jeste da nastupamo zajedno i niko od nas neće solirati i mislim da kao Bh. blok smo dužni pregovarati sa svima", pojasnio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije