Kojović: Borba za ravnopravnost svih građana u BiH neće stati

Radiosarajevo.ba
Kojović: Borba za ravnopravnost svih građana u BiH neće stati
FOTO: Fena / S press konferencije

Evropski sud za ljudska prava u Strasburgu 22. decembra 2009. presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija nalažući Bosni i Hercegovini da omogući pripadnicima manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

Devet godina kasnije, presuda nije provedena, a nije promijenjen ni Izborni zakon kako bi se ukinula diskriminacija.

Tim povodom, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je ta stranka, još 2013. godine u Kantonu Sarajevo uspjela implementirati presudu Sejdić – Finci, te zahvaljujući tome u rukovodstvu Skupštine danas ima i predstavnike iz ustavne kategorije Ostalih.

„Naša borba za Sejdić - Finci presudu neće stati dok god se u potpunosti ne implementira ova presuda“, istakao je Kojović.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i jednog od apelanata Jakob Finci ne čudi to što se bh. vlasti već godinama ne žele pozabaviti tim pitanjem.

„Odlučujući po tužbama Derve Sejdića i Jakoba Fincija, Evropski sud za ljudska prava u Strasburgu 2009. godine naložio je Bosni i Hercegovini da omogući i pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i državni Dom naroda. No, devet godina kasnije ova presuda i dalje nije implementirana, a nije promijenjen ni Izborni zakon BiH kako bi se ukinula diskriminacija“, upozorio je Finci.

Istakao je da je očito da „kod nas niko ne smatra da treba izvršavati presude - kako domaćih, tako ni međunarodnih sudova“.

Za razliku od Derve Sejdića, Finci je uvjeren da će, ako bh. političari stvarno žele da BiH uđe u EU, „a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati implementirati tu presudu“.

„Bez ravnopravnosti svih građana mi jednostavno ne ispunjavamo uslove da postanemo članicom EU. A nećemo to ni postati sve dok smo zemlja koja je u svom Ustavu zapisala da ne poštuje osnovna ljudska prava i da građane čini neravnopravnim, i to ne samo pripadnike nacionalnih manjina, već i konstitutivnih naroda koji ne žive na pravom dijelu njene teritorije“¸ poručio je Sejdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije