Dodik: Neću se više zalagati za provođenje presude “Sejdić-Finci”

Radiosarajevo.ba
Dodik: Neću se više zalagati za provođenje presude “Sejdić-Finci”
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH
Milorad Dodik je danas u Istočnom Sarajevu da više se neće zalagati za provođenje presude “Sejdić-Finci” budući da je Europa čekala osam godina da to uradi.

"Kada budu tražili da primjenimo odluku Sejdić-Finci, nisam više spreman da to radim, bez obzira što to dolazi iz Europskog suda. Ako je Europa zbog svojih interesa mogla odložiti na primjenu od osam godina, onda će morati da sačeka još osam godina odnosno ova moja dva mandata u Predsjedništvu", rekao je Dodik.

Poručio je i da će se zalagati da Bosna i Hercegovina prestane sa eksperimentima, zaglavljenim, nedorečenim koncepcijama koje su zaustavljale procese.

“Zalažem se za mir i stabilnost. Zalažem se da se BiH odrekne usluga visokog predstavnika, za ukidanje sudija koja su glasala na štetu druga dva konstitutivna naroda. Zalažem se za to da nijedno pravo nama ne bude uskraćeno. Zalažem se za to da nam se vrate prava koja su nam oteta. Nama su otete nadležnosti", rekao je Dodik.

Dodao je kako misli da je "intervencionizam koji smo imali do sada bio štetan za BiH, nije ništa posebno dao“.

"Ja ovdje neću raditi ništa na štetu drugih, ali neću dozvoliti da se šteta čini mom narodu i mojoj republici odakle dolazim. Ne treba očekivati da ću ja, kao član Predsjedništva imati različiti stav na multilateralnim ili regionalnim skupovima, od Srbije. Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo dijeliti te politike, opet ne na štetu nekoga drugoga", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije