... / Komšić predstavlja BiH na samitu u Sloveniji

06. 10. 2021. u 07:25:00 Fena

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvovat će s drugim šefovima država na summitu zemalja članica Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan 6. oktobra u Republici Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

Summit je prilika da se potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u Evropskoj uniji, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić će predstavljati BiH, a osim regionalnih lidera, očekuje se da na samitu prisustvuju i predstavnici svih zemalja. Među njima su i Angela Merkel, njemačka kancelarka kao i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Na kraju Samita države članice Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana trebale bi usvojiti zajedničku deklaraciju koja bi trebala pokazati prije svega jedinstvo zemalja Zapadnog Balkana, ali i Evropske unije kada je riječ o saradnji na ekonomskim i političkim pitanjima, kao i na zadacima koje zemlje moraju ispuniti ako žele ući u Evropsku uniju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)