Komšić: Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća i poruku o održavanju

5
Radiosarajevo.ba
Komšić: Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća i poruku o održavanju
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je zaključke Evropskog vijeća (EV) o potrebi provođenja reformi sukladno Mišljenju Evropske komisije.

"Evropsko vijeće je još jednom pozivajući se na Mišljenje EK poručilo da BiH treba biti uređena kao i sve članice EU. Neuspjeli napori zvaničnika Hrvatske o odgađanju izbora, također su važna i jasna poruka za bh. institucije", poručio je Komšić.

Federalna televizija (FTV) prenijela je nezvanično saznajnje da je Evropsko vijeće odbilo prijedlog premijera Hrvatske da izbori u Bosni i Hercegovini budu odgođeni, ukoliko ne dođe do izborne reforme.

Zapadni Balkan dobio je mjesto u Strateškom kompasu, a uz našu zemlju uvršten je pojam "konstitutivni narodi i jednakopravnost".

Uprkos pozivima Nizozemske, Njemačke, Belgije i Luksemburga da je to neprihvatljiva formulacija. Istina, u
dokumentu snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet države i euroatlantski put.

Kako prenose mediji, nameće se pitanje kako će uvođenje formulacije konstitutivnost utjecati na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Cijela EU prepoznala je ustavnu arhitekturu BiH i da će ta činjenica - uz ove zaključke koje je Hrvastka predložila, a Vijeće danas usvojilo - pomoći da u ovoj fazi završnoj, kada svi radimo napore da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustvnoj reformi i reformi izbornoga zakona u BiH - biti poticaj svim liderima u BiH.

Ovdje prije svega apeliram na lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stanaka na teritoriji Federacije da se učine napori nza postizanje kompromisa budući da su oni vitalni za stabilnost i za funkcionalnost BiH”, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije