Komšić: Ovo je presuda ideji 'Velike Srbije'

3
Radiosarajevo.ba
Komšić: Ovo je presuda ideji 'Velike Srbije'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra kako današnja presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću jasno ukazuje da je "obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj".

Komšić je zaključio kako se radi o jako važnoj presudi

“Njom se utvrđuje direktna odgovornost dvije veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine. Stanišić i Simatović doprinijeli su činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva”, rekao je Komšić.

Ova presuda ima svoj pravni sadržaj, ali je jednako važan i onaj politički dio, dodao je.

“Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove 'Velika Srbija' ili 'Srpski svet' kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima”, njegov je zaključak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije