Tahirović: Presuda Stanišiću i Simatoviću dokazala bi agresiju Srbije na BiH

2
F. V.
Tahirović: Presuda Stanišiću i Simatoviću dokazala bi agresiju Srbije na BiH
FOTO: AA / Murat Tahirović

Prvostepena presuda bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću u obnovljenom postupku pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT) je za nas jako značajna s obzirom da, ukoliko, bude osuđujuća na direktan način involvira Srbiju u agresiju na Bosnu i Hercegovinu, izjavio je za Radiosarajevo.ba predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji radi na predmetima koji su preostali od Haškog tribunala sutra će izreći prvostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Presudu čije je izricanje zakazano za 15 sati donijet će sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Radi se obnovljenom sudskom postupku koji se protiv njih vodio za organiziranje najozloglašenijih borbenih jedinica koje su se borile u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Mi, naravno, očekujemo osuđujuću presudu jer smatramo da je Tužilaštvo dokazalo učešće i Stanišića i Simatovića u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ali i njihovo sudjelovanje kao nadređenih u brojnim zločinima koji su počinjeni tokom agresije na BiH. Međutim, čak i da bude drugačije mi ćemo tražiti od Tužilaštva MICT ulaganje žalbe na presudu", kazao je Tahirović za Radiosarajevo.ba.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Tužilaštvo tvrdi da je njihov cilj bio nasilno i trajno uklanjanje većinskog nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH te da su u tu svrhu kontrolirali i koristili razne jedinice – "Knindže" ("Ninže" iz Knina), zloglasne "Škorpione", Arkanove "Tigrove" (zvanično poznati kao Srpska dobrovoljačka garda), "Crvene beretke" – JSO, piše Detektor.ba.

Podsjetimo, postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naredilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U aprilu ove godine održane su završne riječi u kojim je Haško tužilaštvo zatražilo doživotne kazne zatvora, dok su Odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Ranije je predsjednik MMKS-a Carmel Agius najavio da će presuda na obnovljenom suđenju u predmetu protiv Stanišića i Simatovića biti donesena do kraja juna, prenose agencije.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u historiji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni u proljeće 2003. godine.

Proces neće biti okončan ni kada 30. juna bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije